Davis Cup ve skupinách s final four? Djokovič navrhuje kompletní překopání tradic

- Jan Vojkůvka

Moci Novak Djokovič rozhodovat nad kalendářem tenisového roku, udělal by podstatné změny, které by se možná tenisovému fanouškovi příliš nelíbily. Nebo líbily? Změna olympijského formátu by možná byla ku prospěchu věci, na druhé straně změna formátu Davis Cupu by budila velké kontroverze.

Po vítězství nad Davidem Goffinem v závěrečném utkání skupinové fáze na Turnaji mistrů se Novak Djokovič na tiskové konferenci, kromě zhodnocení zápasu a jeho radosti, že v sobotu půjde do semifinále bez porážky na kontě, pustil do spekulování nad tím, co by se dalo zlepšit, aby to  fungovalo pro hráče a zároveň bylo atraktivní pro diváky.

Djokovičovi se například líbí formát, který tenisté hrají na londýnském Turnaji mistrů a okamžitě ví, kam by ho aplikoval. „Myslím, že tento formát je vzrušující. Je to jediný turnaj v roce, kdy takto hrajeme a já mám rád hraní ve skupinách. Abych byl upřímný, myslím, že více turnajů, možná na olympijských hrách, by mohlo mít tento formát,“ podotkl Djokovič.

Olympijské hry a skupinová fáze? Možná to úplně nezapadá do událostí letošní sezony, kdy spousta tenistů, ať už kvůli programu či z jiných důvodů, do Ria neodcestovalo. „Hrálo by se více zápasů. Lidé by rádi viděli TOP hráče, jak hrají pár zápasů, dva nebo tři, během turnaje,“ myslí si Djokovič, čímž však trochu mluví proti faktu, že naopak spousta TOP hráčů by ráda hrála během sezony méně zápasů. „Dalo by to události větší hodnotu. Navíc se cítíte víc uvolněni, protože víte, že máte před sebou více zápasů a i když prohrajete utkání, stále se máte šanci kvalifikovat do vyřazovací fáze,“ pokračuje Djokovič.

Naopak by výrazně změnil formát Davis Cupu, který mu příliš nevyhovuje. Při cestě za titulem totiž tým musí absolvovat čtyři týdny, které jsou, dle něho, nešťastně rozprostřené do kalendáře. „Pro TOP hráče tento formát nefunguje, obzvlášť pro nejlepší hráče, protože je to celé špatně umístěné v kalendáři,“ nechodí kolem horké kaše. „Když se podíváte, řekněme, pět nebo šest let zpátky, spousta nejlepších hráčů hrála v pozdějších fázích Davis Cupu a vidíte tu ztrátu hodnoty,“ pokračuje světová dvojka.

Ač mnozí, včetně kupříkladu Marina Čiliče, považují možnou změnu formátu za špatný nápad, zejména z hlediska možnosti hrát finále na neutrální půdě, Djokovičovi by to tolik nevadilo. „Potřebují formát soutěže změnit. Podle mého názoru je jediný způsob, aby to fungovalo, například jednou ročně, jeden až dva týdny, aby se hrála skupinová fáze. Čtyři, pět, možná šest skupin, týmy by hrály v rozdílných lokacích a pak by společně cestovaly na jedno místo, kde by se hrálo čtvrtfinále, semifinále, možná final four, cokoliv,“ má jasnou vizi Djokovič.

Nejsem jediný, kdo má na to stejný názor. Spousta hráčů hovoří o tomto formátu a kalendáři, obzvláště TOP tenisté, protože se hraje těsně po grandslamech, těsně po Turnaji mistrů. Hraje se tři dny, zápasy na pět setů. Myslím, že by se to mohlo snížit na dva dny a na dva vítězné sety. Mohly by se hrát jen dva singly a jeden debl, nebo tak podobně. Je jasné, že se něco musí změnit. Nevím, jestli si to uvědomují, ale ztrácí hodně hodnoty z obchodního hlediska, reklam, marketingu a tak dále,“ dodal.

Jak by se Vám líbila obdobná změna Davis Cupu a olympijských her? Dejte nám vědět na facebooku či twitteru.