Turnaj mistryň: Dvě výhry nestačí! Plíšková vydřela výhru nad Krejčíkovou, přesto končí

- Redakce

Vítězkou českého derby na Turnaji mistryň v mexické Guadalajaře se stala Karolína Plíšková, jež navzdory utrženému kanáru udolala Barboru Krejčíkovou po dvou hodinách a sedmi minutách 0:6, 6:4 a 6:4. Devětadvacetiletá Plíšková však i přes druhé vítězství v základní skupině končí. Estonka Anett Kontaveitová totiž v závěrečném utkání podlehla ve dvou setech Španělce Garbiňe Muguruzaové.

Plíšková už po utkání věděla, že jakékoliv vítězství Muguruzaové bude znamenat, že pro ni sezona skončí. Přesto však byla spokojená, dvě výhry ve skupině se počítají. „Mám čisté svědomí, pro postup jsem udělala všechno. Vím, že kolikrát stačilo jedno vítězství, takže když nebudou stačit dvě vítězství, tak bohužel, silná skupina. I takové jsou osudy. I kdybych měla skončit sezónu, tak skončit ji vítězstvím není špatné,“ zmínila světová čtyřka.

Zmínka o těžké skupině a možném konci sezony se nakonec ukázaly být pravdivé. Estonka Kontaveitová totiž nedokázala navázat na své předchozí výkony, podlehla Muguruzaové 4:6, 4:6 a to znamenalo, že Plíšková na Turnaji mistryň do semifinále nepůjde.

Samotné derby, které předcházelo rozhodujícímu klání, přineslo pořádné drama, byť to v prvním setu s výjimkou úvodního gemu na nějakou dlouhou tahanici vůbec nevypadalo a naopak se zdálo, že budeme sledovat dominantní výkon Barbory Krejčíkové.

První hra sice nabídla hned čtyři shody, Krejčíková se ale přece jenom radovala z proměněného brejkbolu. Posílena skvělým vstupem do utkání ukořistila také následujících pět her, v nichž ani jednou nemusela jít přes shodu.

Druhá sada byla o poznání vyrovnanější. Přestože šampionka Roland Garros v jednu chvíli vedla 4:2, nakonec i kvůli šesti dvojchybám o náskok i celý set přišla. Hned tři zkažené druhé servisy zahrála Krejčíková v osmé hře, další dva přidala v klíčové desáté hře.

Rozhodující dějství nabídlo velkou přetahovanou. Krejčíková si vypracovala postupně tři brejkboly, ani jednu šanci ale nevyužila. Naopak Plíšková odskočila v závěrečné desáté hře na returnu do vedení 40:0, a přestože první ani druhý mečbol nevyužila, třetí příležitost už proměnila ve své druhé vítězství na letošním WTA Finals.

„Začátek byl hrozný, ona hrála úžasně a já nehrála dobře. Jsem pyšná, že jsem se dokázala znovu nastartovat, začít od nuly a nakonec vyhrát. Bylo to těžce vydřené, vybojované,“ řekla na tiskové konferenci Plíšková.

„Výkon na servisu nebyl asi ani nejlepší, ani nejhorší. Bylo to dobrý dobrý dobrý, pak se to sešlo blbě, pak zase líp. Nedělala bych z toho vědu,“ uvedla na tiskové konferenci Krejčíková. „Teď mám debla. Budu makat, abychom vyhrály tam. Energie mám pořád hodně. Je to posledních pár zápasů do konce sezóny, dám do nich maximum a pak si budu užívat volna,“ doplnila Krejčíková, která si s parťačkou Kateřinou Siniakovou zajistila už před závěrečným utkáním ve skupině postup do semifinále čtyřhry.

Základní skupina Teotihuacán

BARBORA KREJČÍKOVÁ (3.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) 6:0, 4:6, 4:6
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 5.) – Anett Kontaveitová (EST, 8.) 6:4, 6:4

Základní skupina Tenochtitlán

Aojamaová, Šibaharaová (JPN) – Stosurová (AUS), Čang (CHN) 6:4, 3:6, 7:10
Melicharová-Martinezová (USA), Schuursová (NED) – Juraková (CRO), Klepačová (SLO) 6:4, 3:6, 10:2