Emotivní premiéra. Šwiateková dohrávala na Turnaji mistryň v slzách

- Filip Lefenda

Hodně hořkou premiéru má za sebou na Turnaji mistryň v mexické Guadalajaře Iga Šwiateková. Dvacetiletá Polka neuhrála proti Marii Sakkariové sadu ani na třetí letošní pokus. Dominantně hrající Řekyně ji svou téměř bezchybnou hrou dokonce rozplakala.

Pařížská antuka, ostravská hala a teď i venkovní tvrdý povrch v Guadalajaře. Historicky první řecká účastnice Turnaje mistryň to na předloňskou šampionu z Roland Garros zkrátka umí. Světová šestka Sakkariová porazila v zahajovacím utkání skupiny Chichén-Itzá polskou devítku Šwiatekovou znovu bez ztráty setu – tentokrát poměrem 6:2 a 6:4.

Šestadvacetiletá rodačka z Atén na kurtu dominovala. Jedna statistika hovořící za všechny – po svém prvním podání prohrála Sakkariová za celý zápas jen jedinou výměnu z celkových 27. Není divu, že o šest let mladší protivnici nepovolila ve čtvrtek ani jeden brejk. Sama Sakkariová pak v úvodním setu „loupila“ na příjmu dvakrát a ve druhém jednou.

„Účast na Turnaji mistryň je velkou událostí nejen pro mě, ale i mou rodinu a zemi,“ tuší finalistka zářijového turnaje J&T Banka Ostrava Open, kterou z hlediště podporovala její maminka. „Myslím, že vidět tady své dítě vyhrát zápas pro ni musí být něco výjimečného. Jsem ráda, že ji tu mám,“ pronesla s úsměvem Sakkariová.

To na polské straně vládly pocity zcela opačné. Šwiateková emočně neunesla závěr zápasu a před mečbolem soupeřky se odporoučela k zadní stěně, kde stála dlouho k ochozům zády. Až když Polce udělil Kader Nouni za zdržování varování, vrátila se pomalu na své místo. S pláčem.

Šwiateková si před posledním returnem, který už trochu odevzdaně napálila do sítě, musela několikrát otřít oči od slz. Poté se vzklykajíc vydala pogratulovat na síť rivalce, která ji konejšila objetím.

„Občas asi trochu zapomínáme, že je té holce teprve dvacet let. Je to skvělý člověk a mrzí mě, že se cítila na konci zápasu mizerně,“ měla pro slabší chvilku vítězky dvou letošních turnajů pochopení Sakkariová. „Daří se mi proti ní. Nutno říci, že všechny tři zápasy, které jsem s ní odehrála, byly jedny z mých nejlepších v sezoně,“ upozornila na tiskové konferenci.

Akron WTA Finals Guadalajara (ženy, MEX, 5 000 000 USD, tvrdý povrch)
Skupina Chichén-Itzá
Maria Sakkariová (GRE, 6.) – Iga Šwiateková (POL, 9.) 6:2, 6:4