Druhý set? Ideál! raduje se Plíšková. A chválí i mexické fanoušky

- Michal Hladký

Karolína Plíšková (4.) po obrovské bitvě udolala na Turnaji mistryň Španělku Garbiňe Muguruzaovou (5.) a připsala si úvodní výhru ve skupině Teotihuacán. Česká tenistka zvítězila za dvě hodiny a šestadvacet minut, a to po setech 4:6, 6:2 a 7:6(6).

Karolína Plíšková si na úvod Turnaje mistryň pro fanoušky přichystala pořádné drama. Španělku Garbiňe Muguruzaovou porazila až v tiebreaku třetího setu, a to po výsledku 8:6. „Nebyla jsem moc klidná. Bylo to docela vyhrocené,“ rozesmála se na tiskové konferenci.

Nicméně kromě výhry měla i jiné důvody k radosti. Obzvlášť ve druhém setu zahrála naprosto suverénním způsobem a je otázkou, zda by na předvedenou hru našla vůbec nějaká tenistka na okruhu recept. Důkazem může být statistika – Češka umístila první servis do kurtu v 89 % případů, celkově pak na podání ztratila jen dva fiftýny.

„To byl ideální set. Jak na servise, tak na returnu. Zahrála jsem fakt dobře a byla bych ráda, kdybych takhle hrála častěji,“ libovala si Karolína Plíšková, která podle svých slov neměla větší problémy s adaptací na vysokou nadmořskou výšku, která v Guadalajaře činí více než 1500 metrů nad mořem.

„Jsem naprosto vyřízená, ale nemyslím si, že je to nadmořskou výškou. Spíše tím, jak byl zápas vyrovnaný,“ nechala se slyšet. Že by jí ale místní kurty zásadněji vyhovovaly, se také říct nedá. „Podmínky tady nejsou pro mě příliš ideální. Jak hraji takové placky, tak to ulítává a dělám tu více chyb než jinde. Snažím se s tím bojovat,“ reagovala Plíšková na specifické odskoky míčů.

O mexickém prostředí ale dále mluvila v pozitivním světle. „Atmosféra byla super, až mě to překvapilo. I když výměny občas nebyly úplně pohledné, tak diváci nám pořád fandili a podporovali nás. Hrát před takovým publikem je úplně o něčem jiném,“ pochvalovala si.

Teď už se však Plíšková bude soustředit na další výzvy. V cestě do semifinále jí budou chtít zabránit Estonka Anett Kontaveitová a krajanka Barbora Krejčíková.

Právě proti rodačce z Tallinu nastoupí jako první. „Věří si, ale doufám, že to je stejný člověk, se kterým jsem už v minulosti hrála,“ odkazovala devětadvacetiletá tenistka se smíchem na tři vzájemné zápasy, které dokázala ovládnout. 

A Krejčíková? „S Bárou to bude těžké. Je na vlně, hraje uvolněně. Je tu poprvé, takže větší tlak bude na mně,“ uzavřela česká „Ace Queen“.

Akron WTA Finals Guadalajararr (ženy, MEX, 5 000 000 USD, tvrdý povrch)
Základní skupina Teotihuacán
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 5.) 4:6, 6:2, 7:6(6)