Ničeho nelituji, píše Kvitová k letošní sezoně

- Jan Vojkůvka

Petra Kvitová má za sebou rozporuplnou sezonu, v níž se jí napřed nedařilo, ale postupem času dokázala najít nejen herní pohodu. Byl to náročný rok, část z něj bez trenéra, s výpadkem z první světové desítky, ale také s výborným zakončením, který dodává sílu do dalšího roku.

Trápení Petry Kvitové se táhlo vlastně více než půl sezony. Dokázala sice prokázat své kvality například na turnaji ve Stuttgartu nebo v Indian Wells, ale neúspěchů bylo mnohem více. Tolik porážek s papírově slabšími hráčkami už dlouho nezažila, ale vše se nakonec v dobré obrátilo.

Sezona 2016 je u konce a cítím, že se tento rok stala spousta věcí,“ píše na svém facebookovém profilu česká tenistka. „Ale ničeho, co jsem letos udělala, nelituji,“ upozorňuje. Po rozchodu s dlouholetým trenérem Davidem Kotyzou angažovala Františka Čermáka, ale jejich spolupráce nefungovala tak, jak by si Petra představovala. A tak nakonec sezonu dokončila bez trenéra, pouze za dohledu kondičního kouče Davida Vydry.

Byla to sezona změn, učení a růstu. Přinesla mi spoustu nových zkušeností a hodně skvělých momentů,“ podotýká Petra. „Po obtížné první polovině sezony, ji končím s bronzovou medailí, dvěma tituly a trofejí z Fed Cupu, což je pro mě skvělá satisfakce,“ vypočítává úspěchy, kterých dosáhla od srpna, kdy se jí konečně začalo dařít a našla svou hru, která ji tak dlouho držela v nejlepší desítce světa.

Hodně jsem se toho o sobě naučila, jak na kurtu, tak mimo něj, a jsem velmi vděčná, že mám okolo sebe svou rodinu, přátele, svůj tým a samozřejmě fanoušky. Všichni jste mě po celý rok tolik podporovali, že si nedovedu představit, že bych vás na své straně neměla,“ píše svým statisícům fanoušků na facebooku a dalším stovkám tisíc na dalších sociálních sítích.

Děkuji všem, kteří jsou stále se mnou a věří ve mě. Nastal čas pro rychlý odpočinek a návrat v roce 2017,“ dodala Kvitová, kterou čeká dovolená v Dubaji s kamarádkou Lucií Hradeckou.

Bude to hodně divoký a náročný rok. Petra chce zpět do první desítky.

Ale Petra také prokázala, že na to má.