Do Češek vkládám velké naděje, říká před startem Turnaje mistryň legendární Navrátilová

- Filip Lefenda

„Do Češek vždy vkládám velké naděje,“ prozradila legendární Martina Navrátilová před startem Turnaje mistryň v rozhovoru pro oficiální web WTA. V tom v roli ambasadorek akce hodnotily spolu s Chris Evertovou, vítězkou premiérového ročníku z roku 1972, šance jednotlivých účastnic.

Potřetí se závěrečné akce sezóny zúčastní Barbora Krejčíková. V letech 2018 a 2019 okusila atmosféru ve čtyřhře, nyní bude po životním roce startovat i ve dvouhře. „Díky deblu pro ni nejde o úplně novou zkušenost. V obou soutěžích patří mezi ty nejlepší. To tady na Turnaji mistryň dlouho nebylo,“ upozorňuje žena, která patří mezi trojici hráček, které v minulosti dokázaly vyhrát na akci obě trofeje. Navrátilové se to povedlo hned šestkrát, jednou pak Martině Hingisové a Janě Novotné.

Krejčíková vstupovala do letošní sezóny jako 65. hráčka singlového žebříčku. Postupně vystoupala až na současnou třetí pozici a při svém vzestupu vyhrála hned tři turnaje – z toho zcela nečekaně i grandslamový Roland Garros.

„Je klidná a soustředěná. Hraje elegantně. Dokáže se přizpůsobit každému z povrchů,“ vyjmenovala hlavní zbraně Krejčíkové majitelka 167 singlových trofejí. „Mohla by být o něco málo agresivnější a chodit více k síti,“ přidala radu.

„Když jste světovou jedničkou ve čtyřhře, není to náhoda. Musíte být opravdu dobrá,“ narážela pro změnu Evertová na skutečnost, že dříve nebo později se um rodačky z Ivančic u Brna zkrátka musel projevit i v individuální disciplíně. „Jsem překvapená, jak perfektně si vede. Je výbornou celodvorcovou hráčkou. Úžasný příběh,“ tleská šestašedesátiletá Američanka novopečené české jedničce.

Ta v první listopadový den vystřídala na třetí pozici žebříčku WTA krajanku Karolínu Plíškovou, která je čtvrtá. Bývalá světová jednička si zahraje na Turnaji mistryň popáté v řadě. Při předešlých třech účastech došla shodně do semifinále.

„Podmínky pro ni mohou být nepříjemné. S pomalejšími kurty se moc nekamarádí. Šanci učinit za sezónou vítěznou tečku ale určitě má. Je zkušená,“ myslí si Navrátilová.

„Je schopná vyhrát všude. Je nejlepší tenistkou, která v posledních deseti letech nevyhrála grandslam,“ dodala Evertová.

Turnaj mistryň startuje v mexické Guadalajaře už dnes. Od 21 hodin našeho času vyzve Barbora Krejčíková rozjetou Estonku Anett Kontaveitovou, jež ovládla v posledních dvou měsících hned tři turnaje (Ostrava, Moskva, Kluž) a kvalifikovala se až na poslední chvíli. O půl třetí ráno se pak utká Karolína Plíšková s Garbiňe Muguruzaovou. Španělskou protivnici dokázala vytáhlá Češka porazit hned v osmi z deseti vzájemných duelů.