Série 17 fiftýnů? Neuvěřitelné! Psal mi to přítel, hlásí po obratu Vondroušová

- Marek Bartošík

Markéta Vondroušová na Poháru Billie Jean Kingové? Zatím jedna velká paráda! Stříbrná olympijská medailistka zazářila také ve svém druhém utkání na mistrovství světa družstev, když porazila po setech 6:4 a 6:2 Švýcarku Viktorii Golubicovou. Vondroušová, kterou hnalo za úspěchem v O2 areně více než osm tisíc fanoušků, si v jednu chvíli připsala 17 fiftýnů v řadě. „Přítel dorazil za stavu 2:4, pak jsem vyhrála 17 míčů, takže mi psal, že je to kvůli němu,“ usmívala se česká hrdinka.

Miluje hrát za svou zemi a je to na ní znát. Markéta Vondroušová, která vybojovala na červencové olympiádě v Tokiu stříbrnou medaili, pokračuje ve vynikajícím reprezentačním módu také na Poháru Billie Jean Kingové. Po pondělní výhře nad Němkou Andreou Petkovicovou (6:1, 6:3) neztratila sadu ani s wimbledonskou čtvrtfinalistkou Viktorií Golubicovou.

Soupeřka na vás zkraje duelu vletěla, vedla 4:1 a měla postupně tři brejkboly. Co se vám honilo hlavou?
V ženském tenise se může stát všechno, takže jsem chtěla zůstat klidná a soustředit se na každý míč. Ona zkazila v gemu na 3:4 asi čtyři forhendy – řekla jsem si, že teď je šance. A od stavu 4:4 jsem hrála skvělý zápas.

Kde se utkání lámalo?
Hrály jsme dlouhý gem na 2:4 při mém servisu, což bylo nejdůležitější, protože otáčet z 1:5 by bylo hodně těžké. Potom jsme taky změnily míčky, což hrálo v můj prospěch.

Opravdu vám pomohly nové míče?
Myslím, že ano, protože s ní je těžké body vyhrávat a pomáhat si servisem, když jsou už míče ohrané. Výměny s ní jsou hrozné, ona vše doběhne a vrátí. Je potřeba si to uhrávat na síti. V Indian Wells jsem se s ní trápila, tam byly podmínky ještě pomalejší. Dnes jsem si chodila dobře na síť a to byl základ úspěchu.

Víte o tom, že jste dnes vyhrála od konce napínavého šestého gemu 17 míčů v řadě?
Psal mi to přítel. Dorazil za stavu 2:4, pak jsem vyhrála 17 míčů, takže mi psal, že je to kvůli němu. (usmívá se) Na kurtu to člověk nevnímá, ale teď mi přijde neuvěřitelné, že to bylo tolik míčů.

Zkusíte popsat stav, kdy nemůžete nic zkazit?
Nepřijdu si, že nemůžu zkazit. (usmívá se) Ale pak jsem chytla timing na vše a začala jsem líp číst, co bude soupeřka dělat.

Hru Golubicové zdobí jednoručný bekhend. Platí proti němu třeba známá Nadalova taktika – vysoké lifty do bekhendu?
Úplně ne. Pár jich tam sice zkazila, ale myslím, že to bylo tím, že nevěděla, jestli půjdu třeba na síť. Když je v klidu a má to čas rozdělovat čopy, tak jich moc nezkazí ani z těch vysokých míčů.

Stejně jako v pondělí vás podporovalo bouřlivé publikum, tentokrát dorazilo podle pořadatelů dokonce přes osm tisíc fanoušků. Jaká byla divácká kulisa?
Hrozně si to užívám. Lidi mě hnali, i když jsem prohrávala. Člověka to nakopne, chce bojovat i pro lidi v O2 areně. Je to krásný pocit.

Billie Jean King Cup by BNP Paribas Finals, Praha (ženy, CZE, 10 400 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Skupinová fáze (ČR – Švýcarsko)
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (35.) – Viktorija Golubicová (45.) 6:4, 6:2