Pohár BJK: Austrálie zaskočila Belgii! Švýcarky vyřadily Němky

- Redakce

Druhým dnem v úterý pokračoval premiérový ročník Poháru Billie Jean Kingové. Během něj se tentokrát nedostalo na české tenistky, do akce však šly jejich pondělní soupeřky z Německa, které ve večerním klání vyzvaly Švýcarky. Duel o naději však nezvládly, prohrály oba singly a na BJK Cupu končí. V první rundě zápasů zaskočily Australanky Belgii. Darja Gavrilovová a Storm Sandersová se postaraly o obrovské překvapení, když ve dvouhrách dokázaly porazit favorizované soupeřky Greetje Minnenovou a Elise Mertensovou. V souběžně hraném utkání Rusko porazilo Kanadu 3:0. Pozdě večer si Slovenky po obrovském boji poradily se silnými Američankami!

Švýcarsko vykročilo za výhrou
Němky po úvodní porážce s českým týmem narazily v úterý na Švýcarky a věděly, že musí tento duel vyhrát, aby měly naději na postup do semifinále. Jenže hned v úvodním klání měly Švýcarky více ze hry a situaci soupeřkám pořádně zkomplikovaly.

Viktorija Golubicová si totiž rychle vypracovala vedení 4:0 a vše nasvědčovalo velmi svižnému utkání a krátkému procesu s Andreou Petkovicovou. Němka se ale dokázala herně zvednout a duel pořádně zdramatizovala. Nakonec však Golubicová všechny nástrahy zvládla a zvítězila 6:4, 7:5.

Souboj jedniček mezi Belindou Bencicovou a Angelique Kerberovou následně přinesl pořádné drama. Kerberová věděla, že pokud utkání nezvládne, bude to pro Němky znamenat konec a hodlala na kurtu nechat vše.

První set i zvládla, jenže pak převzala iniciativu Bencicová a do hry se vložily i zdravotní obtíže, kvůli nimž se Kerberová nechala po pátém gemu třetí sady ošetřovat. Zázračný obrat za stavu 2:3 se ztrátou brejku však nepředvedla a nakonec prohrála 7:5, 2:6, 2:6.

Zatímco švýcarské hráčky si tak zahrají ve čtvrtek s Češkami o postup, pro Němky účast na pražském BJK Cupu skončila.

Slovenky si vyšláply na favorizované Američanky
První utkání na letošním BJK Cupu absolvovaly v úterý americké tenistky, proti odhodlaným Slovenkám však nečekaně neuspěly.

V úvodním klání Viktória Kužmová porazila 42. hráčku světa Shelby Rogersovou dvakrát 6:4 a připsala na slovenské konto překvapivý bod. Ve druhém utkání naopak Danielle Collinsová splnila roli favoritky proti Anně Karolíně Schmiedlové, kterou porazila ve dvou setech 6:3, 6:2. Rozhodnout tak musela až závěrečná čtyřhra, v níž Viktória Kužmová a Tereza Mihalíková udolaly Caroline Dolehideovou a Coco Vandewegheovou 6:2, 6:7(5) a 12:10.

Austrálie zaskočila favorizovanou Belgii
O překvapení není na Billie Jean King Cupu v Praze nouze. Po pondělní nečekané výhře Kanady nad Francií se o další obrovské překvapení postaraly Australanky, které dokázaly pokořit favorizovanou Belgii už v úvodních singlech.

Cestu za senzací započala dopoledne Darja Gavrilovová (412.), která v souboji s Greetje Minnenovou (70.) dokázala po dvou hodinách boje zvítězit 6:4, 1:6, 6:4.

Belgie následně v souboji jedniček nasadila světovou osmnáctku Elise Mertensovou, ale ta nedokázala na konto svého týmu připsat povinné vítězství a senzačně padla se Storm Sandersovou (131.) po setech 6:3, 6:7(5), 0:6.

V závěrečné čtyřhře pak Belgie dokázala vybojovat ještě teoretickou šanci na postup, když Mertensová s Minnenovou ve dvou setech porazily Perezovou se Sandersovou. Potřebují však v závěrečném utkání skupiny, ve kterém se o postup utká překvapivě Austrálie s Běloruskem, výhru 2:1 Bělorusek, aby všechny týmy měly dílčí bilanci 3 výher a 3 porážek.

Více se senzačnímu vítězství Austrálie věnujeme zde.

Rusky porazily Kanadu po dvouhrách
Ruské tenistky úspěšně vstoupily do BJKC, kanadské soupeřky porazily už po dvouhrách. Na úvod nejprve nezaváhala Darja Kasatkinová (28.), která si jednoznačně poradila s hráčkou čtvrté stovky Carol Zhaovou (328.) 6:3, 6:1. Kasatkinové k výhře stačilo pouhých dvaapadesát minut. Zhaová v kanadské nominaci na poslední chvíli nahradila krajanku Francoise Abandovou.

Druhé vítězství ruských tenistek bylo komplikovanější. Anastasija Pavljučenkovová (12.) v roli další jednoznačné favoritky proti Rebecce Marinové (148.) ztratila set, nakonec však zvítězila 6:4, 4:6, 6:2.

Rusky následně přidaly i třetí výhru v závěrečné čtyřhře. V ní Samsonovová s Kuděrmetovovou deklasovaly 6:3, 6:1 Dabrowskou s Marinovou. Toto vítězství Rusek zároveň znamená, že Kanada ztratila šanci na postup do semifinále.

Skupina A 

Rusko – Kanada (O2 universum) 3:0

Darja Kasatkinová (28.) – Carol Zhaová (328.) 6:3, 6:1
Anastasija Pavljučenkovová (12.) – Rebecca Marinová (148.) 6:4, 4:6, 6:2
Samsonovová, V. Kuděrmetovová – Dabrowská, Marinová 6:3, 6:1

Skupina B

Austrálie – Belgie (O2 arena) 2:1

Darja Gavrilovová (412.) – Greet Minnenová (70.) 6:4, 1:6, 6:4
Storm Sandersová (131.) – Elise Mertensová (18.) 3:6, 7:6(5), 6:0
Perezová, Sandersová – Mertensová, Minnenová 2:6, 4:6

Skupina C

USA – Slovensko (O2 arena) 1:2

Shelby Rogersová (42.) – Viktória Kužmová (175.) 4:6, 4:6
Danielle Rose Collinsová (30.) – Anna Karolína Schmiedlová (83.) 6:3, 6:2
Dolehideová, Vandewegheová – V. Kužmová, Mihalíková 2:6, 7:6(5), 10:12

Skupina D

Německo – Švýcarsko (O2 universum) 0:3

Andrea Petkovicová (76.) – Viktorija Golubicová (45.) 4:6, 5:7
Angelique Kerberová (9.) – Belinda Bencicová (17.) 7:5, 2:6, 2:6
Friedsamová, Schunková – Teichmannová, Golubicová 1:6, 2:6