Stará souhra nemizí! Hradecká se Siniakovou v Praze navázaly na úspěšnou spolupráci

- Marek Bartošík

Tisíce věrných fanoušků sledovaly v O2 areně mnohahodinové drama, jež skončilo až osmnáct minut po půlnoci triumfem českých tenistek nad houževnatým německým týmem v poměru 2:1 na zápasy. Rozhodující bod na konto domácích hvězd přidaly Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková, které v napínavé deblové bitvě udolaly pár Anna-Lena Friedsamová, Jule Niemeierová 6:4, 6:7(2) a 10:8. „Myslím, že to byla úžasná čtyřhra,“ hodnotil na tiskové konferenci český kapitán Petr Pála.

Kdo by si takovou šanci nepřál? Lucie Hradecká měla za stavu 9:8 v supertiebreaku nalitý úder na síti. A zkušená deblová specialistka tuto příležitost proměnila, čímž definitivně zlomila odpor skvěle hrajících německých soupeřek.

„Říkala jsem si, že jestli tohle zkazím, tak asi půjdu do šatny,“ usmívala se na tiskovce šestatřicetiletá Hradecká, která v nominaci pro čtyřhru nahradila unavenou Barboru Krejčíkovou. „Myslím, že jsem ten úder netrefila úplně čistě. Naštěstí jsem byla tak blízko, že to bylo těžké zkazit,“ glosovala česká reprezentantka.

Mnohé fanoušky patrně překvapilo, že namísto Krejčíkové nastoupila po boku Siniakové právě Hradecká. Zmíněné spojení ale není žádnou novinkou – vždyť tyto tenistky spolu v roce 2017 odehrály téměř kompletní sezónu. Úspěšnou spolupráci, zahrnující postup do finále US Open a semifinále Roland Garros, tehdy zastavilo až zranění Hradecké.

„Sedíme si, na kurtu si rozumíme a klape nám to. Za ten rok, co jsme hrály spolu, jsme se velmi dobře poznaly,“ libovala si Hradecká. „S Luckou si dokážeme vzájemně vypomoct. To se dnes i ukázalo,“ kontrovala vlastním komplimentem Siniaková.

Zkušená Hradecká si užívala privilegium, že může po pěti letech opět naskočit do ostrého mače za českou reprezentaci. Dosud naposledy se představila v ženské týmové soutěži, tehdy ještě zvané Fed Cup, v úspěšném semifinále ročníku 2016 proti Švýcarkám.

„A když tady hrály holky v roce 2018 finále, tak jsem poslední zápas Katky sledovala z hlediště. Příjemnější je být na kurtu než v hledišti a fandit. Myslím, že jsem si zápas od prvního do posledního balonu užila, atmosféra byla neskutečná. Fanoušci nás hnali dopředu,“ rozplývala se stříbrná medailistka z londýnské olympiády.

Na konci hracího dne, který se protáhl až do úterý, tak mohl být celý český BJKC tým spokojen. Vítězství nad Německem je totiž prvním krokem na cestě za vytouženým úspěchem. „Všechny tři zápasy byly výborné. Den hodnotím výborně, protože jsme vyhráli a můžeme hrát o postup do semifinále, ať už zápas mezi Německem a Švýcarskem dopadne jakkoliv,“ doplnil po náročné šichtě kapitán Pála.

Billie Jean King Cup by BNP Paribas Finals, Praha (ženy, CZE, 10 400 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Skupinová fáze (ČR – Německo)
Hradecká, Siniaková – Friedsamová, Niemeierová 6:4, 6:7(2), 10:8