Parťačky Krejčíkové? Hradecká ráda pomůže, Siniaková se těší na výjimečnou energii

- Marek Bartošík

Nejen na Barboru Krejčíkovou bude příští týden spoléhat nehrající kapitán českého BJKC týmu Petr Pála na mistrovství světa ženských družstev v Praze. Spolu se šampionkou letošního Roland Garros figurují v respekt budícím českém výběru také Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková, Tereza Martincová a Lucie Hradecká. Zatímco šestatřicetiletá Hradecká zažila už triumf v roce 2011 a také Siniaková a Vondroušová mají bohaté zkušenosti z reprezentace, Martincová v nejslavnější týmové soutěži debutuje.

„Pořád mám všechny zápasy v hlavě,“ rozpovídala se Lucie Hradecká, když na sobotní tiskové konferenci dostala otázku na finále Fed Cupu 2011 proti Ruskám. Tehdy po boku Květy Peschkeové vybojovala v moskevské bitvě rozhodující bod pro české barvy. „Květa byla ve stejné situaci jako já teď. Byla zkušená, prováděla mě zápasem. Myslím, že jsme to zvládly neskutečně. Mám neskutečné vzpomínky ze zápasu i z oslav,“ usmívala se elitní deblová specialistka.

Zkušená Hradecká, která byla také u dalších triumfů v letech 2012 a 2014–2016, je připravena vypomoci svým mladším týmovým parťačkám při cestě za dalším úspěchem českého ženského tenisu. „Je krásné být opět součástí týmu. Tentokrát je to pro mě jiné, protože jsem starší a mám více zkušeností z reprezentace. Pokud budou mít holky nějaký problém, můžou se mě na cokoliv zeptat,“ neváhala Hradecká.

Naopak debutantkou v soutěži ženských družstev, nově nazvané jako Pohár Billie Jean Kingové, je čerstvě sedmadvacetiletá Tereza Martincová. Pozvánku do reprezentace si vysloužila konzistentními výkony po většinu letošní sezóny, jež pro ni znamenala skok z druhé stovky žebříčku WTA až k hranici elitní padesátky.

„Jsem nadšená, že jsem dostala šanci. Je to obrovská motivace a taky jeden ze splněných snů. Navíc hrajeme doma. Myslím, že máme opravdu dobrý tým, vše funguje skvěle,“ nadšeně líčila tenistka z Prahy, která letos právě v české metropoli postoupila až do finále akce WTA Livesport Prague Open.

Nepopsatelná energie O2 areny
Navázat na jiný nádherný zážitek z Prahy chce Kateřina Siniaková. Pětadvacetiletá tenistka totiž byla před třemi lety hrdinkou fedcupového finále v O2 areně proti Američankám, když porazila Sofii Keninovou i Alison Riskeovou.

„Je to pro mě nezapomenutelný zážitek. Bylo neuvěřitelné, jakou energii mi publikum dávalo. Těžko se to popisuje. Takovou atmosféru na normálních turnajích nezažijeme,“ vzpomínala Siniaková.

Poměrně bohatou historii ve Fed Cupu má za sebou i teprve dvaadvacetiletá Markéta Vondroušová. Nicméně v O2 areně se finalistka Roland Garros představí poprvé až nyní. „Mám od toho docela velká očekávání. Samozřejmě jsem viděla v televizi, když holky vyhrávaly,“ řekla Vondroušová, jež se veze od zisku stříbrné medaile na tokijské olympiádě na velmi dobré výsledkové vlně.

Jejím posledním „zářezem na raketě“ je postup do semifinále prestižního halového turnaje WTA v Moskvě, ještě předtím dokráčela mezi nejlepší čtyři v Chicagu a Lucemburku. Aktuální světová pětatřicítka je tak horkou aspirantkou na roli týmové dvojky. „Poslední týdny jsem měla dobré. Tady je všechno v pohodě. A samozřejmě máme ještě čas na to něco natrénovat. Myslím, že si to všechny užíváme,“ uzavřela Vondroušová.

České tenistky, nacházející se ve skupině D, vstoupí do Poháru Billie Jean Kingové v pondělí 1. listopadu soubojem s Německem (od 17:00). Posléze se utkají ve čtvrtek 4. listopadu taktéž od 17 hodin se Švýcarskem. Do pátečního semifinále postoupí pouze vítězky každé ze čtyř tříčlenných skupin. Turnaj vyvrcholí finálovým kláním v sobotu 6. listopadu.

Vstupenky je možné zakoupit v sítích Ticketportal a Ticketmaster.


Galerie