Sestava se mění, kvalita přetrvává. Máme fantastický tým, hlásí kapitán Pála

- Marek Bartošík

Už pozítří se české tenistky v Praze pustí do boje o vysněnou trofej z premiérového ročníku Mistrovství světa – Poháru Billie Jean Kingové. Domácí reprezentantky mají v pomyslných rukávech hned několik cenných es – hrají před českým publikem, vede je ostřílený kapitán Petr Pála, mají dostatek zkušeností, nadšení i schopností. Parta kolem komety letošní sezóny Barbory Krejčíkové zkrátka může pomýšlet na mety nejvyšší. „Věřím, že toto je další fantastický tým. A je vzrušující, že hrajeme doma,“ líčil na tiskové konferenci českého týmu nehrající kapitán Petr Pála.

Přes čtyři náročné zápasy vede cesta za triumfem na Poháru Billie Jean Kingové. Po dvou skupinových kláních si vítězný tým z nabité skupiny D, kde kromě Češek figurují ještě Němky a Švýcarky, zahraje v pátečním semifinále a v případě úspěchu i v sobotním finále.

„Každý zápas bude důležitý,“ uvědomuje si Petr Pála. „Máme velmi náročnou skupinu. Dá se postoupit i v případě jedné porážky, což známe třeba z fotbalu. Chceme ale vykročit určitě vítězným zápasem, protože to nám dá spoustu možností,“ vyhlíží pondělní střetnutí s Němkami (od 17 hodin).

Hlavní hvězdou prvních soupeřek je trojnásobná grandslamová šampionka Angelique Kerberová, aktuální světová dvanáctka. Očekává se, že právě zkušená třiatřicetiletá tenistka bude první protivnicí hlavní hvězdy turnaje Barbory Krejčíkové, která plní jako čtvrtá hráčka singlového žebříčku WTA roli lídryně českého výběru.

„Letos je pro mě mnoho věcí úplně poprvé. Jsem nadšená a moc se těším, že povedu tým. Máme s holkami opravdu dobrou chemii. Věřím, že to pro nás bude perfektní týden. Nemůžu se dočkat, až budeme hrát před českým publikem,“ hlásila na tiskovce pětadvacetiletá Krejčíková, jež se dosud s levorukou Kerberovou nikdy neutkala.

„Moc ji neznám, ale Katka (Siniaková) s ní už hrála (sedmkrát, pozn. red.), takže mi určitě něco dobrého poradí. S levačkami se mi hraje dobře, nevadí mi to. Jsou tam typické věci, které ona dělá, a na ty se musím připravit,“ vyprávěla Krejčíková.

Na tenistku z Ivančic můžete v útrobách O2 areny slyšet chvalozpěvy třeba i od zahraničních novinářů. Její sezóna, v níž zatím posbírala tři singlové a tři deblové tituly plus olympijské zlato ze čtyřhry, je zkrátka neuvěřitelná. A Krejčíková jede dál – vždyť hned po BJKC ji čeká Turnaj mistryň v mexické Guadalajaře.

„Vždy jsem chtěla reprezentovat Českou republiku, obzvlášť tady doma,“ odmítla jakékoliv pochybnosti ohledně účasti. „Od začátku bylo jasné, že chci hrát. Reprezentovat v domácím prostředí svou zemi, to je pro každého sportovce úplně nejvíc,“ skromně poznamenala Krejčíková, s níž vyrazí do boje také Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková, Tereza Martincová a Lucie Hradecká.

„Máme tady pět skvělých hráček,“ mohl proto spokojeně konstatovat šestačtyřicetiletý český lodivod Pála. „Vždy se cítím poctěn být kapitánem tak výborného týmu. Určitě patříme k favoritům, což je i výsada. Doufám, že přijde co nejvíc diváků. V téhle době to určitě není jednoduché, ale bylo by skvělé, kdyby zaplnili halu co nejvíce. Tímhle způsobech bych je rád pozval, protože zápasy určitě budou stát za to,“ doplnil zkušený kapitán.

Po úvodním střetnutí s Německem (1. listopadu) se české tenistky utkají ve čtvrtek 4. listopadu taktéž od 17 hodin se Švýcarskem, vedeným olympijskou šampionkou Belindou Bencicovou. Semifinále, kam postoupí vítězky čtyř skupin, je na programu v pátek 5. listopadu. O den později následuje finále. Všechny zápasy se skládají ze dvou dvouher a jedné čtyřhry.

Vstupenky je možné zakoupit v sítích Ticketportal a Ticketmaster.


Galerie