Halový démon Sinner nepřestává řádit a Turnaj mistrů má blízko! Komu šlape na paty?

- Petr Sumbal

Šest tenistů už má závěrečný podnik roku Turnaj mistrů jistý, zbývají tedy obsadit už jen dvě poslední volná místa. A o ty se ještě strhne v závěru sezony pořádná bitva. Hodně hlasitě si v posledních týdnech o účast na elitním podniku říká italský mladík Jannik Sinner, který září hlavně v halovém prostředí, kde vyhrál už devětkrát v řadě a během této série dokonce neztratil ani set! Potěšila ho navíc prohra polského konkurenta.

Sinner se v halových podmínkách v závěru roku rozjel skutečně do ďábelského tempa. Po US Open, kde uhrál ještě ve venkovních podmínkách osmifinále, zamířil Ital do bulharské Sofie, kde na začátku října dokázal obhájit titul, když ve finále zdolal 6:3, 6:4 Gaela Monfilse. Dalším halovým podnikem, jehož se Sinner zúčastnil, byly belgické Antverpy, a i tam dokázal uzmout trofej, tentokrát byl jeho finálovým soupeřem Diego Schwartzman (6:2, 6:2).

Sinnerova halová jízda čítající momentálně devět vítězství v řadě je navíc o to obdivuhodnější, že během ní neztratil ani jeden set. Není to navíc žádná náhoda, dvacetiletému hráči se v hale daří dlouhodobě. Pokud sečteme všechna utkání hraná v hale od roku 2019, stojí Sinnerových 31 vítězství na druhém místě hned za Rusem Andrejem Rubljovem (35). Následuje další Rus Daniil Medveděv (29) a čtvrtý je v tomto pomyslném žebříčku Gael Monfils (28). Mimochodem, v první desítce tohoto pořadí vůbec nenajdeme Novaka Djokoviče, což je ovšem dáno tím, že Srb mnoho halových turnajů v sezoně nehrává, často jen ty největší, tedy Turnaj mistrů a Paříž.

Co vězí za tím, že se Sinnerovi zrovna v hale tolik daří? „V Sextenu (sever Itálie), kde jsem vyrůstal, bývalo v zimě klidně až pět metrů sněhu, takže jsem jako kluk mohl hrát je uvnitř. Proto je hala mým nejoblíbenějším povrchem,“ vysvětluje italský tenista, který na svou halovou formu aktuálně navazuje i na turnaji ATP 500 ve Vídni, kde v prvním kole porazil Američana Reillyho Opelku 6:4, 6:2 a v osmifinále ho čeká souboj s domácím Dennisem Novakem, ve kterém bude znovu velkým favoritem.

Sinnerovi letos halová forma vynesla už dvě turnajová vítězství, a to ještě nemusí být vše. Stále teprve dvacetiletý tenista má totiž na dohled místenku na Turnaj mistrů, který se bude hrát na konci roku (14. až 21. listopadu) v Turíně. K mání jsou ještě dvě místa a Sinner je momentálně v žebříčku Race na desáté pozici. Když však vynecháme Nadala, který již dříve deklaroval, že kvůli zranění předčasně ukončuje sezonu, je rázem Sinner prvním pod čarou.

Do karet navíc vítězi celkem šesti turnajů ATP hraje také to, že Hubert Hurkacz, který momentálně drží poslední osmou postupovou příčku v boji o Turín, vypadl ve Vídni už v prvním kole. Ital tak na Poláka momentálně ztrácí už jen nicotných 75 bodů. Tuto ztrátu by smazal, pokud by v Rakousku postoupil alespoň do čtvrtfinále. O dalších 105 bodů před Hurkaczem se ještě nachází Nor Casper Ruud, jenž bude ve Vídni hrát osmifinále s Lorenzem Sonegem.

Sinner se ovšem musí ohlížet i za sebe, Brit Cameron Norrie na něj ztrácí jen pět bodů. Ten už ovšem ve Vídni dohrál, v osmifinále prohrál s dalším uchazečem o Turnaj mistrů Félixem Augerem-Aliassimem z Kanady. Ten na Sinnera ztrácí už 460 bodů, také ale ještě není úplně ze hry.

Závěr sezony totiž ještě bude hodně nabitý, hned příští týden startuje poslední ATP 1000 turnaj sezony v Paříži a následovat bude turnaj ATP 250 ve Stockholmu, kde jsou momentálně přihlášeni všichni uchazeči o Turnaj mistrů, kteří ještě mají matematickou šanci postoupit, tedy Ruud, Hurkacz, Sinner, Auger-Aliassime, Norrie, Aslan Karacev, Diego Schwartzman a Denis Shapovalov.

Závěr tenisového roku bude ještě pořádně napínavý!

Aktuální pořadí v boji o Turnaj mistrů 2021:

JISTÁ ÚČAST:

1. Novak Djokovič (8370)
2. Daniil Medveděv (6470)
3. Stefanos Tsitsipas (5695)
4. Alexander Zverev (5140)
5. Andrej Rubljov (4210)
6. Matteo Berrettini (4090)

BOJ O 7. A 8. MÍSTO:

7. Casper Ruud (3060)
8. Hubert Hurkacz (2955)
---------------------------------
9. Jannik Sinner (2880)
10. Cameron Norrie (2875)
11. Félix Auger-Aliassime (2420)
12. Aslan Karacev (2280)
13. Diego Schwartzman (1900)
14. Denis Shapovalov (1880)