Soustřeď se při mečbolech, radil Medveděv Šwiatekové a připomněl svou nejtěžší porážku

- Petr Sumbal

Když se spolu baví Daniil Medveděv a Iga Šwiateková, může to být pořádná sranda. To se ukázalo, když se mužská světová dvojka a ženská světová jedenáctka „potkali“ na Instagramu v živém vysílání pro fanoušky. Medveděv se na chvíli vžil do role mentora mladší kolegyně a nešetřil radami: „Až budeš mít na Turnaji mistryň mečboly, hlavně zůstaň soustředěná,“ radil vtipně mladé Polce a připomněl tím svůj největší kolaps v kariéře.

Zatímco pětadvacetiletý Daniil Medveděv se chystá už na svůj třetí Turnaj mistrů, dvacetiletá Iga Šwiateková bude na ženském vydání turnaje pro osm nejlepších tenistek sezony hrát vůbec poprvé. Když se tito dva tenisté setkali v živém instagramovém rozhovoru, jenž pořádal jejich společný výrobce tenisových raket, přišla řeč právě i na tohle téma.

Když dostal Medveděv za úkol, aby Šwiatekové předal před jejím premiérovým Turnajem mistryň v mexické Guadalajaře nějakou radu, tak hned spustil: „Hlavně zůstaň vždy soustředěná. I když vedeš 5:1 ve třetím setu a máš mečbol. To je moje největší rada. Prostě ukonči ten zápas, nebav se se svým týmem, neukazuj žádné emoce.“

Ruský tenista tím vtipně připomněl svou vlastní první zkušenost s Turnajem mistrů před dvěma lety, která nedopadla vůbec dobře. Medveděv tehdy ve druhém zápase ve skupině čelil Rafaelu Nadalovi. První set vyhrál v tiebreaku, druhý prohrál 3:6 a v rozhodující sadě vedl právě už 5:1 a 40:30 při Nadalově podání. Utkání ovšem ukončit nedokázal, set nakonec dospěl až do tiebreaku a v něm Medveděv podlehl Španělovi 4:7. A jak je vidět, má současná světová dvojka jednu ze svých nejtěžších porážek v kariéře stále v hlavě.

Ani mladá Polka ovšem ve vzájemné konverzaci nezůstala pozadu a také ona pořádně rozesmála nejen sledující fanoušky, ale i samotného Medveděva, když vypálila: „Tím, jak hraješ, mi připomínáš preclík.“ Medveděv reagoval smíchem a odvětil: „Přísahám, že tohle o sobě slyším poprvé. Ale je to úplná pravda, určitě to teď bude jedna z mých přezdívek, takže moc díky.“

Medveděv ve vzpomínaném roce 2019 podlehl ve skupině Turnaje mistrů kromě Nadala také Stefanosi Tsitsipasovi a Alexanderu Zverevovi a do vyřazovací fáze nepostoupil. Vše si však vynahradil loni, kdy naopak neprohrál ani jeden zápas, v semifinále oplatil Nadalovi předchozí porážku a po vítězném finále proti Dominicu Thiemovi zvedl nad hlavu v té době svou nejcennější trofej. Letos Rus vyhrál svůj první grandslam kariéry, když ovládl US Open, a na blížícím se Turnaji mistrů bude patřit společně s Novakem Djokovičem a Zverevem k největším favoritům.

Také Šwiateková už je grandslamovou vítězkou, v roce 2020 triumfovala na French Open. Svůj premiérový Turnaj mistryň si ale vybojovala až letos, mezi její nejlepší výsledky roku patří zisky titulů v Římě a v Adelaide a čtvrtfinále na French Open. Na zbylých třech grandslamech pak došla do osmifinále.