ATP

Turnaj mistrů: Murray otočil proti Nišikorimu nejdelší třísetové utkání na Turnaji mistrů

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

Londýnský Turnaj mistrů pokračuje ve středu druhým hracím dnem skupiny pojmenované po Johnu McEnroeovi. Takřka maratónský duel mají za sebou Andy Murray a Kei Nišikori. Prvně jmenovaný favorit musel utkání proti světové pětce otáčet, nakonec si však po třech hodinách a dvaceti minutách v nejdelším třísetovém utkání na Turnaji mistrů v historii přeci jen připsal do tabulky druhé vítězství. Ve večerním programu si to Marin Čilić se Stanem Wawrinkou rozdali pro změnu o první výhru na turnaji a udržení naděje na postup.

O průběžné vedení ve skupině Johna McEnroea bojovali světová jednička Andy Murray s pátým hráčem světa Keiem Nišikorim z Japonska. Bilance vzájených zápasů hovořila před utkáním jasně pro skotského tenistu, který vyhrál hned sedmkrát. Naposledy se však na letošním US Open radoval jeho japonský oponent a jednoduché to novopečený tenisový král neměl ani tentokrát.

První set nabídl vyrovnanou podívanou bez jediného brejku, byť možnosti na krádež servisu oba borci měli. Hned třemi disponoval ve stejném počtu různých her Nišikori, ani jeden ale nevyužil. Sám nabídl favorizovanému Murraymu jediný, a to v často krizové dvanácté hře, kdy Japonec podával na udržení se v úvodním dějství. Také on ale brejkbol, v tomto případě rovněž setbol, odvrátil a rozhodnout tak musela zkrácená hra. V té předvedla světová jednička fantastický comeback ze stavu 3:6. V tu chvíli se po třech odvrácených setbolech zdálo, že Murray si dokráčí pro zisk sady, obzvláště když vzápětí vedl 7:6. Jenže dramatický tiebreak dále pokračoval a nakonec vyzněl lépe pro outsidera, který zvítězil 11:9.

Druhý set zahájil Murray nejlepším možným způsobem. Vědom si vážnosti situace se hned v prvním gemu postaral o premiérový brejk, který následně potvrdil i na servisu. Další klíčový moment se zrodil v osmé hře, kdy se Nišikori prezentoval stejným kouskem a srovnal na 4:4. Asiat však gem poté neproměnil na podání dvě možnosti na ukončení hry a servis nakonec opět daroval rodákovi z Glasgow, který posléze v nejdelším gemu setu dovedl zápas do toho třetího, když likvidoval dvě brejkové hrozby a proměnil až třetí setbol.

Dlouhatánské utkání pokračovalo rozhodujícím dějstvím. Murray se ve třetím gemu postaral o prolomení soupeřova servisu a vedl 2:1 s výhodou podání. O dvě hry později to byl opět Brit, kdo kradl podání, aby jej vzápětí znovu potvrdil. V tu dobu byl za stavu 5:1 Murray vzdálen od druhého vítězství na turnaji jen jeden vyhraný gem, přesto ještě nakonec připustil mírné drama, když nechal Nišikoriho dotáhnout se na stav 5:4. V desáté hře už však favorit nezaváhal, duel dovedl čistou hrou do zdárného konce, a pokud Čilič ve večerním utkání porazí Wawrinku, bude mít již po dnešku jistotu postupu do semifinále.

Utkání trvalo celkem tři hodiny a dvacet minut a stalo se vůbec nejdelším třísetovým zápasem hraným na Turnaji mistrů v celé historii jeho konání.

Úplně jiné starosti než protagonisté dnešního prvního zápasu měli Stan Wawrinka a Marin Čilić, kteří uzavřeli středeční boje ve skupině Johna McEnroea. Švýcar s Chorvatem totiž prohráli své úvodní duely a ve středečním vzájemném duelu usilovali o první výhru a také o udržení naděje na postup ze skupiny. 

A bylo to bitva více než vyrovnaná. V úvodním dějství si ona tenisté drželi své podání a nic se na tom nezměnilo až do samotné koncovky, o vítězi prvního setu tak nakonec rozhodl až tiebreak. V něm se dostal Wawrinka za stavu 2:1 k minibrejku a získaný náskok následně udržel a úvodní sadu tak vybojoval ve svůj prospěch.

Do druhého setu vstoupil lépe Čilić a hned v první hře bral soupeřův servis, což následně potvrdil. Wawrinka však reagoval třemi vyhranými gemy v řadě a ztracené podání tak rychle bral zpět. To však byly jediné dva brejky celého zápasu a tak i o osudu druhé sady musela rozhodnout až zkrácená hra. V té si znovu lépe vedl aktuálně třetí hráč žebříčku Wawrinka a po výhře dvakrát 7:6(3) si udržel naděje na postup ze skupiny.

Henri Kontinen s Johnem Peersem zapsali na Turnaji mistrů v Londýně již druhé vítězství. Ve skupině Fleming/McEnroe porazili pár Raveen Klassem, Rajeev Ram ve dvou setech 6:3 a 6:4 a vévodí tabulce se dvěma výhrami a skóre 4:0.

O možnost postoupit do semifinále naopak překvapivě přišel nejvýše nasazený pár Herbert, Mahut. Nad síly Francouzů byli tentokrát Feliciano a Marc Lópezovi ze Španělska, s nimiž prohráli 8:10 v rozhodujícím supertiebreaku. 

Andy Murray (GBR, 1.) - Kei Nišikori (JPN, 5.) 6:7 (9), 6:4, 6:4

Stan Wawrinka (SUI, 3.) - Marin Čilić (CRO, 7.)  7:6 (3), 7:6 (3)

Kontinen, Peers (FIN/AUS) - Klaasen, Ram (JAR/USA)  6:3, 6:4

Herbert, Mahut (FRA) - M. Lopez, F. Lopez (ESP) 5:7, 7:5, 8:10


Turnaj mistrů den po dni

13. 11. Turnaj mistrů startuje! Nováčci jdou do boje. Djokovic na úvod porazil Thiema

14. 11. Turnaj mistrů: Wawrinka podlehl Nišikorimu, Murray nezaváhal

15. 11. Turnaj mistrů: Raonic prokletí s Djokovičem nezlomil, Thiem si připsal první výhru

Profily účastníků: 

Bodový rekord, kariérní grandslam, ale také pád z trůnu krále tenisu! Může Djokovič v Londýně uspět?

Zlato z OH, čtyři tituly v řadě a pozice světové jedničky! Zakončí Murray sezonu vítězstvím v Londýně?

Kolísavé výkony, ale také grandslamový titul! Wawrinka jede do Londýna s nejistou formou, avšak s puncem šampiona

Bronzové Rio vylepšilo na trofeje slabší rok. Nišikori hodlá zaútočit na třetí místo na světě

Titul po dvou letech a životní maximum na žebříčku! Monfils prožije v Londýně svou premiéru

Čilić dostal na Turnaji mistrů druhou šanci, jak ji využije?

Dominic Thiem: Skalpy Nadala a Federera podtrhlo 57 vítězství a čtyři trofeje