Český tým čeká těžká práce! Své nominace pro Davis Cup zveřejnili i Britové a Francouzi

- Jan Vojkůvka

Už před oznámením jednotlivých nominací bylo jasné, že na český tým nečeká v Innsbrucku nic snadného. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila, v němž se představí Jiří Veselý, Tomáš Macháč, Zdeněk Kolář, Jiří Lehečka a Lukáš Rosol, se v pondělí odpoledne dozvěděl jména svých britských a francouzských soupeřů. Soupisky těchto týmů rozhodně budí respekt.

Český výběr zahájí svou účast na finálovém turnaji 25. listopadu proti Francii. V jejich týmu jsou jak výborní singlisté, tak i elitní deblisté. Ač týmu chybí žebříčková jednička Gael Monfils, papírové předpoklady hovoří jasně. Což je na druhou stranu dobrá zpráva, jelikož Češi mohou jen překvapit a své soupeře zaskočit.

Francie nasadí do akce 29. hráče světového žebříčku Uga Humberta, který letos vybojoval trofej na turnaji v Halle, 65. tenistu světa Arthura Rinderknecha a velezkušeného Richarda Gasqueta, jemuž náleží 76. místo na žebříčku.

Pro čtyřhru mají Francouzi připraveni svůj elitní pár Nicolase Mahuta a Pierra-Huguese Herberta, pětinásobné grandslamové šampiony a vítěze 19 turnajů na okruhu ATP, kteří spolu pravidelně nastupují od roku 2015.

Ani Velká Británie, proti které Češi nastoupí 28. listopadu, nenastoupí v nijak slabé sestavě. V týmu sice schází stále se zlepšující Andy Murray či jeho bratr a deblový specialista Jamie, ale týmovou jedničkou bude rozjetý Cameron Norrie.

Aktuálně 14. hráč světa získal v této sezoně dva tituly a triumfoval před týdnem na Masters v Indian Wells.

Těžký zápas čeká na Čechy i proti týmové dvojce, kterou je Daniel Evans. Jednatřicetiletý Brit figuruje na 24. místě světa a letos získal premiérový titul na okruhu ATP.

Pokud by Češi přeci jen dokázali dotáhnout souboj až do rozhodující čtyřhry, pak by na ně číhala s největší pravděpodobností dvojice Joe Salisbury a Neal Skupski. Ti spolu sice odehráli letos jen jeden turnaj, ale v San Diegu rovnou triumfovali. Salisbury je navíc třetím hráčem žebříčku ve čtyřhře, Skupski je světovou dvacítkou.