Rozhodnuto? Neočkovaní tenisté musí v Austrálii podstoupit tvrdou karanténu, očkovaní budou mít výhody

- Jan Vojkůvka

Spekulace, za jakých podmínek budou moci tenisté přicestovat do Austrálie, jsou, zdá se, u konce. Podle nejnovějších informací budou moci na australské turnaje, které vyvrcholí na Australian Open, přicestovat i neočkovaní hráči a hráčky. Oproti naočkovaným však budou v určité nevýhodě.

Po dlouhých debatách s Tennis Australia (Australský tenisový svaz), který pro změnu vyjednával s vládou státu Victoria, byly ujasněny podmínky, za jakých se budou moci účastníci turnajů ATP a WTA do Austrálie vydat. Ať už očkovaní nebo neočkovaní mohou přicestovat k protinožcům kdykoliv po 1. prosinci. Tím ovšem podobnost podmínek takřka končí.

Neočkované tenisty totiž čeká tvrdá dvoutýdenní karanténa, stejně jako tomu bylo v této sezoně. Tito hráči a hráčky tak budou muset nastoupit do striktní bubliny, kterou stráví v určených hotelech. Zároveň musí mít platný negativní test, který nebude starší než 72 hodin a budou se muset podrobit pravidelnému testování přímo v Austrálii. To se netýká jen období karantény, ale po dobu celého pobytu na území této země.

Očkovaní tenisté budou mít naopak určité výhody. Ač u nich platí rovněž, že musí mít negativní test na covid-19 ne starší než 72 hodin a budou se muset nejpozději 24 hodin po příletu podrobit jednomu testu, další bezpečnostní podmínky u nich aplikovány nebudou.

Nejen, že nemusí absolvovat karanténu, ale nemusí ani setrvat v turnajových bublinách. Očkovaní tenisté nebudou čelit žádným dalším restrikcím, kterým budou vystaveni neočkovaní hráči a budou mít plnou svobodu pohybu. To je obrovská výhoda nejen pro psychické rozpoložení těchto sportovců. Především totiž nebudou nijak omezeni v tréninku a přípravě na turnaje.

K rozhodnutí o těchto podmínkách (a to i možnosti příjezdu neočkovaných) přispěl fakt, že ve státu Victoria je vysoká proočkovanost obyvatelstva a očekává se, že v listopadu dosáhne tato proočkovanost hranice 90%.

Dlouho totiž existovala hrozba, že neočkovaní tenisté nebudou na australské turnaje vůbec vpuštěni. Byť se sice musí podrobit tvrdé karanténě, kterou prožili už letos v lednu a únoru, nemusí úvodní vrchol sezony vynechat, a to je dobrá zpráva. Byl jim ovšem vyslán vzkaz, že pokud absolvují očkování, budou mít oproti ostatním výrazné výhody. To sice nemusí každému přijít fér, ale pořád je to lepší, než neočkované hráče z australských turnajů zcela odstřihnout.

Zároveň bylo oznámeno, že kvalifikace Australian Open proběhne v Melbourne Parku. Nebude se tak opakovat letošní situace, kdy se boje o hlavní soutěž absolvovaly na Blízkém východě v Dauhá a Dubaji.