Chci vyhrát skutečný Davis Cup, obouvá se Zverev znovu do týmové soutěže a odmítá účast

- Jan Vojkůvka

Jedním z největších kritiků „nového“ formátu Davis Cupu je dlouhodobě Alexander Zverev. Byť reprezentaci své země miluje (což prokázal nejen v Davis Cupu), odmítá svou účastí podpořit závěrečný finálový turnaj, který podle něj není skutečným Davis Cupem. Nadále ovšem věří, že si o tzv. „salátovou mísu“ jednou zahraje. Až se opět vrátí starý formát.

Téma Davis Cupu a Zvereva se opět dostalo do popředí před startem turnaje ve Vídni. O Zverevovi je známo, že od schválení formátu závěrečného turnaje, což bylo odhlasováno v roce 2018, je tvrdým kritikem tohoto kroku, který je dle něj pouhým zaprodáním historické soutěže. Davis Cup byl podle něj prodán za mrzké peníze investiční skupině Kosmos, na čemž se on, ač jeden z nejlepších hráčů světa, nechce podílet.

„Formát se musí změnit a já se toho držím. Jsem někdo, kdo drží slovo. Chci vyhrát Davis Cup, ale chci vyhrát skutečný Davis Cup,“ prohlásil ve Vídni.

Ke změně názoru jej přitom nepřinutí ani to, že základní skupinu Německo odehraje v rakouském Innsbrucku, kde by se mohl se svými spoluhráči cítit jako doma.

Svým odmítnutím však pouze potvrdil to, co dlouhodobě o současném Davis Cupu říká. A vlastně jen zopakoval svá slova, která vyřkl během olympijských her, na kterých vybojoval pro Německo zlatou medaili.

Naposledy se Zverev v Davis Cupu představil v únoru 2019. Tehdy naskočil do kvalifikačního zápasu pro závěrečný turnaj a pomohl se Němcům na madridský turnaj probojovat. Do Španělska se však již nevydal, čímž splnil svůj slib, že se této akce nehodlá zúčastnit.

A jeho názor se nadále nemění...