WTA

Velký obrat Kontaveitové! Přemožitelka Češek v Moskvě slaví titul

- Radek Štohl

Anett Kontaveitová slaví čtvrtý titul kariéry ze dvouhry. Estonská tenistka ve finále v Moskvě otočila duel proti domácí Jekatěrině Alexandrovové, kterou po téměř dvou a půl hodině hry porazila 4:6, 6:4, 7:5. Kontaveitová přitom už prohrávala 4:6, 0:4 a ve třetím setu byla za stavu 4:5 na returnu.

Ani jedna z tenistek při cestě do finále neztratila set, Alexandrovové navíc v semifinále za stavu 4:1 pro Rusku vzdala Řekyně Maria Sakkariová. Kontaveitová si v průběhu turnaje mimo jiné poradila s Kateřinou Siniakovou a včera s Markétou Vondroušovou.

Jako první se k příležitostem na returnu probojovala Alexandrovová. Ve třetím gemu své tři šance nevyužila, o dvě hry později zužitkovala celkově sedmou možnost při podání soupeřky. Ve zbytku sady příliš vzruchu nenastalo, po necelé tři čtvrtě hodině hry domácí tenistka urvala sadu ve svůj prospěch.

Vítězka prvního setu navíc parádně nakročila do druhého dějství, vedla 4:0 a mířila za titulem. Kontaveitová se však nevzdala, v pravou chvíli zabrala a zbývajících šest gemů setu získala na své konto. Vynutila si tak třetí set.

Rozhodující sada nejprve byla ve znamení odvráceného brejkbolu na každé straně. Alexandrovová za stavu 4:4 získala brejk, o gem později však zápas nedopodávala. Kontaveitová po ustráženém servisu na 6:5 získala také následující hru, po které mohla slavit.

Anett Kontaveitová tak z posledních 23 zápasů pod novým trenérem Dmitrijem Tursunovem vyhrála 21. duel a získala třetí trofej. Stále tak ještě živí na účast na Turnaji mistryň.

Na závěrečný podnik sezony se dostane v případě dalšího titulu v Kluži, nebo postupu do finále. Ve druhém případě by však Ons Džabúrová v italském Courmayeuru maximálně mohla dojít do čtvrtfinále. Na turnaji přitom bude nasazenou jedničkou.

VTB Kremlin Cup, Moskva (ženy, RUS, 565 530 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
Jekatěrina Alexandrovová (RUS,  37.) – Anett Kontaveitová (EST, 20.) 6:4, 4:6, 5:7