WTA Finals se plní. Jistotu získaly další dvě hráčky, zbývají dvě volná místa

- Jan Vojkůvka

Letošní Turnaj mistryň v Guadalajaře zná další dvě jména tenistek, které si na závěrečném turnaji sezony zahrají. Svůj debut si odbyde polská hráčka Iga Šwiateková, vítězka loňského Roland Garros. Po čtyřleté odmlce se mezi elitou také představí Garbine Muguruzaová, jež se kvalifikovala na WTA Finals počtvrté v kariéře.

Obě hráčky doplnily už jisté účastnice, kterými jsou Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Aryna Sabalenková a Maria Sakkariová, která se kvalifikovala v pátek. Spolu s jejich jistotou dorazila z Austrálie naopak informace, že Ashleigh Bartyová se letos na finálové akci sezony nepředstaví.

Šwiateková v této sezoně posbírala prozatím 3226 bodů a vybojovala tituly v Adelaide a Římě. Zatímco v první polovině sezony patřila k nejlepším hráčkám na okruhu, v posledních měsících se jí trochu přestalo dařit a zaznamenala jen jedno semifinále v Ostravě. Naopak ve Wimbledonu a na US Open vypadla trochu překvapivě už v osmifinále, stejně jako na velkém turnaji v Indian Wells.

Rovněž Španělka Muguruzaová letos získala dvě trofeje, když slavila prvenství v Dubaji, kde porazila ve finále Krejčíkovou, a v říjnu zvítězila v Chicagu. K tomu vybojovala postup do finále na turnajích v Melbourne a Dauhá. Na grandslamových turnajích prošla do osmifinále na Australian Open a US Open. Aktuálně má v žebříčku Race na kontě 3195 bodů.

Postup těchto dvou hráček ve spojení s jistou absencí Bartyové znamená, že se stále hraje o dvě poslední místa. Nejblíže mají do Guadalajary Paula Badosaová, jež už má teoretickou jistotu (nikoliv však potvrzenou) a Ons Džabúrová.

O průnik mezi osm účastnic stále usiluje Anett Kontaveitová, ale kromě vítězství na turnaji v Moskvě potřebuje vyhrát i turnaj v Kluži, kam je přihlášená, a zároveň doufat, že Džabúrová neuhraje na zbývajících turnajích už žádné body.