Splněný cíl! září Sakkariová. Postup na Turnaj mistryň oslavila porážkou Halepové

- Petr Sumbal

Maria Sakkariová prožívá mimořádně úspěšnou sezonu. Dvakrát dokázala proniknout do semifinále grandslamového turnaje, poprvé se zabydlela v první desítce světového žebříčku a navrch brzy přidá i premiérovou účast na Turnaji mistryň. „Splnila jsem jeden ze svých hlavních cílů,“ zářila Řekyně, která má navíc na dohled nové žebříčkové maximum.

Postup na Turnaj mistryň Sakkariová stvrdila už včerejším vítězstvím nad domácí hráčkou Annou Kalinskou v osmifinále moskevského turnaje. „Před zápasem jsem to měla v hlavě, věděla jsem, že potřebuji vítězství, abych se kvalifikovala,“ přiznala po utkání nejlepší řecká tenistka současnosti.

Sakkariová nakonec zvítězila i díky skreči své soupeřky za příznivého stavu 6:2, 1:0. „Jsem pyšná na sebe i na celý můj tým, že budu první tenistkou z Řecka na Turnaji mistryň,“ připomněla 26letá tenistka svůj zápis do dějin řeckého tenisu. „Splnila jsem si jeden z hlavních cílů pro tuto sezonu,“ usmála se.

Dobrá nálada zůstala Sakkariové i po dnešním čtvrtfinále se Simonou Halepovou, které vyhrála po setech dvakrát 6:4. Řekyně vedla už 6:4, 5:1, když přišly menší komplikace v podobě snížení rumunské soupeřky až na 4:5. V desáté hře druhé sady už ale Sakkariová při podání Halepové utkání vítězným forhendem uzavřela.

V semifinále moskevského turnaje Sakkariová vyzve překvapení turnaje Jekatěrinu Alexandrovovou z Ruska, jež ve čtvrtfinále vyřadila světovou dvojku Arynu Sabalenkovou. Pokud Sakkariová znovu uspěje, kromě postupu do finále bude moci oslavovat další posun žebříčkem. Ze současné sedmé příčky by poskočila na šesté místo světa.

„Až do letoška jsem na sebe byla během zápasů hodně přísná,“ prozradila na sebe řecká tenistka. „Tím, jak jsem nyní o něco starší a zkušenější, hodně věcí se v mém přístupu změnilo. Na kurtu jsem teď mnohem mírnější, nekladu na sebe takový tlak jako dřív a myslím, že mi to hodně pomáhá.“

Sakkariová letos ještě čeká na premiérový titul, ale může se chlubit životními úspěchy v podobě postupů do semifinále French Open a US Open, kde v obou případech prohrála s pozdějšími celkovými vítězkami turnajů Barborou Krejčíkovou, respektive Emmou Raducanuovou. Kromě toho ještě byla v semifinále turnajů v Abú Zabí a Miami a ve finále v Ostravě.

Kromě Sakkariové mají jistotu kvalifikace na Turnaj mistryň pro osm nejlepších tenistek sezony také Ashleigh Bartyová, Sabalenková, Krejčíková a Karolína Plíšková. Prestižní podnik se uskuteční 10. až 17. listopadu v mexické Guadalajaře.