Nadějný Američan řádí v Antverpách. Jak mu mohl Djokovič vzít gem? láteřil jeho soupeř

- Marek Bartošík

Americký mužský tenis má nyní sice hned čtrnáct zástupců v elitní stovce žebříčku ATP, ani jeden z nich ale nefiguruje v první dvacítce. A s tím se samozřejmě velmoc bílého sportu, která dala světu Andreho Agassiho, Peta Samprase, Arthura Ashe, Jimmyho Connorse či Andyho Roddicka, jen obtížně smiřuje. Američanům však dodává naději několik mladých hráčů, především Sebastian Korda, Brandon Nakashima a Jenson Brooksby. A právě dvacetiletý Brooksby aktuálně září na halovém podniku ATP v Antverpách, kde hladce vyhrál už čtyři zápasy.

„Jak sakra mohl vzít Novak Djokovič tomuhle chlapovi v prvním setu na US Open gem?“ nechápavě lamentoval Reilly Opelka (25. v žebříčku ATP), když v prvním kole halového turnaje v Antverpách dostával za vyučenou od svého mladšího krajana Jensona Brooksbyho (70.). Svým výrokem odkazoval na osmifinále letošního US Open, v němž držitel divoké karty Brooksby potrápil světovou jedničku Djokoviče (6:1, 3:6, 2:6, 2:6).

Ale zpět do Antverp. Čtyřiadvacetiletý bombarďák Opelka, který je se svými 211 centimetry postrachem soupeřů, tam v úterý prohrál s Brooksbym dvakrát 4:6, aniž by se dostal k jedinému brejkbolu. Opelka sice nastřílel dvanáct es a zcela se vyvaroval dvojchyb, přesto si nevysloužil ani jeden tiebreak, když ztratil v obou setech jednou podání.

Ve formě hrající Brooksby už má za sebou na European Open i osmifinálové střetnutí, v němž včera deklasoval čtvrtfinalistu US Open Botice van de Zandschulpa (61.) 6:2 a 6:0. Nizozemec se dostal pouze k jedinému brejkbolu, který suverénní Brooksby odvrátil.

Dvacetiletý Američan musel v Antverpách absolvovat i kvalifikaci, v níž vyřídil jak domácího Michaela Geertse (320.), tak Slováka Norberta Gombose (103.) shodně 6:4 a 6:2. Ve čtyřech duelech na turnaji tak ztratil pouhých 22 gemů (průměr 2,75 gemu na set).

Brooksby v belgickém přístavním městě směle navazuje na velmi dobré výsledky z letošní sezóny, v níž už zapsal tři trofeje z challengerů, finále na akci kategorie ATP 250 v Newportu, semifinále na „pětistovce“ ve Washingtonu a osmifinále na grandslamovém US Open. Zatímco rok zahajoval až jako hráč čtvrté stovky žebříčku, nyní je v tzv. „živém rankingu“ už na 63. místě.

O pokračování parádní jízdy si americký kvalifikant, pojmenovaný po pilotovi Formule 1 Jensonu Buttonovi, zahraje v pátečním čtvrtfinále proti Španělovi Alejandru Davidovichovi Fokinovi (44.).