Úspěšný Gengelův den! Po vydřeném singlovém semifinále slaví deblový titul

- Jan Vojkůvka

Nejlepším možným scénářem skončil pro Marka Gengela sobotní tenisový den v egyptském Šarm aš-Šajchu. Šestadvacetiletý Čech uspěl v semifinálové bitvě s Vietnamcem Hoangem Namem Lym, jehož porazil 7:6(4), 5:7, 7:6(4), a odpoledne následně ovládl celý turnaj ve čtyřhře. Spolu s Rumunem Cezarem Cretuem porazili italský pár Lorenza Bocchiho a Andreu Guerrieriho hladce ve dvou setech 6:2, 6:2. Živí tak naději na svůj druhý double v kariéře.

Svůj první double na okruhu ITF vybojoval Gengel přesně před dvěma roky právě v Šarm aš-Šajchu. Tehdy spolu Anisem Ghorbelem vyhráli 12. října turnaj ve čtyřhře a o den později porazil ve finále dvouhry Maročana Adama Moundira.

Šanci zopakovat tento úspěch má v Egyptě i nyní. Ve dvouhře totiž dokázal po více než dvouapůlhodinovém souboji vyřadit nepříjemně hrajícího Lyho, s nímž přitom v rozhodujícím setu prohrával 1:3. Ztracené podání však rychle získal zpět, dotáhl sadu až do tiebreaku a v něm zvítězil 7:4.

Vybojoval tím možnost zahrát si o druhý letošní titul. První získal rovněž v Šarm aš-Šajchu v únoru a navýšil tím svůj počet singlových titulů, které všechny vyhrál v Egyptě, na tři. O čtvrtou trofej si zahraje s pátým nasazeným Maďarem Peterem Fajtou z Maďarska.

K získání doublu se posléze přiblížil úspěšným vystoupením ve čtyřhře. S Cretuem se po výhře dvakrát 6:2 radoval ze svého prvního titulu ve čtyřhře v této sezoně. Celkem má na kontě už 11 deblových titulů, které získal po boku 10 různých spoluhráčů. Pouze s Matějem Vocelem dokázal vybojovat v roce 2017 dvě trofeje.

W15 Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
MAREK GENGEL (442.) – Hoang Nam Ly (VIE, 781.) 7:6(4), 5:7, 7:6(4)

Finále čtyřhry
Bocchi, Guerrieri (ITA) – Cretu (ROU), GENGEL 2:6, 2:6