Tenis býval můj život, ale už není, říká nová světová jednička Murray

- Václav Petrů

Změně životních priorit patrně vděčí nová světová jednička Andy Murray za posun na samotný Olymp tenisového světa. Devětadvacetiletý britský tenista přiznal, že změnil svůj přístup po narození dcery Sophie. O svém novém náhledu na život a tenis se Andy Murray rozmluvil na Turnaji mistrů.

Po narození dcery Sophie začal Murray vnímat tenis v jiném světle. „Usměrnilo mě to v dobrém směru. Všechna moje pozornost teď nepatří tenisu, což je pozitivní. Možná předtím byl tenis mým životem, ale už není. Když jsem vyhrál v Paříži, byl jsem opravdu šťatný, ale chtěl jsem jet domů a vidět mou rodinu, což je pro mě teď důležitější," citovala slova Andyho Murrayho, který se stal otcem letos v únoru, stránka tennisworldusa. 

Přírustek do rodiny přinesl do života britského tenisty více pohody. „Cítím se daleko více psychicky vyrovnaný přes rok. Moje nálada už nezávisí na tom, jestli vyhraju turnaj," přiznal rodák z Glasgow, který prožívá životní sezonu.

Britský tenista letos podruhé v kariéře ovládl Wimbledon, poprvé postoupil do finále French Open a podruhé zvítězil olympijský turnaj. Životní výkony vynesly Murrayho před týdnem na samotný vrchol žebříčku. Aktuální Turnaj mistrů na domácí půde v Londýně, který ještě Brit nevyhrál, je jeho prvním v roli světové jedničky. „Dostal jsem mnohem více gratulací od rodiny, přátel i kolegů z ATP, než po jakémkoliv turnaji, který jsem kdy vyhrál," zmínil vítěz třech grandslamů a dodal. „Dokonce i tady v O2 Areně mi  přáli kuchaři a ochranka. Bylo to milé," uzavřel Murray.

Již v Londýně ale může britský tenista o post světové jedničky přijít. Druhý Novak Djokovič totiž ztrácí na první pozici 405 bodů. Murraymu tak k uhájení výsadního postavení v žebříčku nemusí stačit ani postup do  finále bez jediné prohry v případě, že Djokovič celý turnaj ovládne bez porážky.