Kam se ztratila dominance? Elitní chorvatské duo se překvapivě trápí

- Marek Bartošík

Až do Masters v Cincinnati prožívali Chorvati Nikola Mektič a Mate Pavič téměř dokonalou sezónu. Za osm úvodních měsíců roku nasbírali hned devět titulů, dokonce ovládli Wimbledon a olympijské hry v Tokiu. Od druhé poloviny srpna se ale jejich parádní jízda výrazně zadrhla…

Že by jim po náročných měsících došla šťáva? Nikola Mektič a Mate Pavič platili až donedávna za jasně nejlepší letošní deblový pár, nyní je ale všechno jinak. Chorvati, kteří si letos zahráli už dvanáctkrát finále, posbírali na posledních třech turnajích pouze dvě vítězství vůči třem porážkám.

Po neúspěchu v úvodním duelu na Masters v Cincinnati proti páru Hubert Hurkacz, Jannik Sinner (7:6, 5:7, 5:10) a rychlém konci na grandslamovém US Open proti dvojici Nathaniel Lammons, Jackson Withrow (2:6, 5:7) sice na Masters v Indian Wells dvakrát potvrdili roli favoritů, ve čtvrtfinále ale ztroskotali na duu John Peers, Filip Polášek (2:6, 3:6).

Porážka s elitním australsko-slovenským tandemem samozřejmě není ostudou, přesto je jednoznačné skóre znamením, že v týmu světové jedničky Paviče a dvojky Mektiče asi není vše v pořádku.

Chorvati můžou i přes úpadek formy stále zazářit na zbývajících akcích letošního tenisového kolotoče. Příští týden by se měli představit na podniku kategorie ATP 250 v Antverpách, ze kterého se přesunou na prestižní „pětistovku“ do Vídně. Po těchto kláních následuje Masters v Paříži a závěrečný Turnaj mistrů neboli ATP Finals.

Elitní duo velmi pravděpodobně naskočí i do finálového turnaje Davis Cupu na přelomu listopadu a prosince, kde Chorvati narazí v turínské skupině D na Australany a Maďary.