Davis Cup? Nemyslím, že bych si zasloužil nominaci, říká unavený Murray

- Marek Bartošík

Letošní finálový turnaj Davis Cupu bude skoro určitě bez Andyho Murrayho. Čtyřiatřicetiletý britský tenista v rozhovoru pro BBC Sport prozradil, že namísto náročného týmového klání na přelomu listopadu a prosince raději dá přednost odpočinku. „Davis Cupu jsem obětoval hodně, někdy i na úkor mé fyzické újmy,“ vysvětlil trojnásobný grandslamový šampion.

Až se Velká Británie střetne v základní skupině C v rakouském Innsbrucku s Českou republikou a Francií, téměř jistě u toho nebude Andy Murray. Někdejší první hráč světa si chce po elitních turnajích na okruhu ATP raději odpočinout, zároveň zpochybnil svou aktuální kvalitu ve srovnání s jinými britskými tenisty.

„Právě teď neplánuji hrát Davis Cup. Před novou sezónou si odpočinu a dám si přestávku, abych dal mému tělo šanci nadechnout se. Nemyslím si, že je správné, abych hrál. Samozřejmě záleží na Leonovi (Smithovi, nehrajícímu kapitánovi Britů, pozn. red.), ale nejsem si jistý, že si zasloužím hrát,“ uvedl 121. tenista žebříčku ATP.

„Cameron (Norrie) a Dan (Evans) mají za sebou skvělý rok. Liam Broady se pohybuje kolem stovky, taky máme velmi silné deblisty,“ vyjmenoval Murray, který na právě konaném BNP Paribas Open v Indian Wells skončil ve třetím kole na raketě světové čtyřky Alexandera Zvereva.

Faktem je, že šestadvacetiletý Norrie letos podává kvalitní výkony, díky nimž je aktuální světovou šestadvacítkou (v letošním pořadí je dokonce čtrnáctý). Jednatřicetiletý Daniel Evans je 22. hráčem žebříčku ATP, Britové se dále můžou spolehnout na elitní deblové specialisty Joea Salisburyho (3. v rankingu), Jamieho Murrayho (20.) a Neala Skupskiho (22.).

Svěřenci Leona Smithe vstoupí do finálového turnaje Davis Cupu 27. listopadu soubojem s Francií, o den později se utkají s českými tenisty. Zatímco slavná týmová soutěž je ještě poměrně daleko, Andy Murray už vyhlíží turnaje v Antverpách a Vídni (od 18., respektive 25. října), na nichž si zahraje díky divoké kartě od pořadatelů.