Vášnivá atmosféra Fed Cupu minulostí? České tenistky změnu odmítají

- Václav Petrů

Víkendové finále Fed Cupu mezi Českem a Francií provázela ve Štrasbursku bouřlivá atmosféra, která dokreslovala enormní náboj, jaký vyrovnaná bitva o titul v prestižní soutěži družstev přinesla. Obrázky vášnících fanoušků na tribunách mohou být již za dva roky minulostí. ITF totiž uvažuje o tom, že tradiční formát Fed Cupu vystřídá takzvaný Final Four, kdy se čtyři nejlepší družstva sjedou na neutrální půdu. Český fedcupový tým změnu razantně odmítá.

Pokud příští rok ITF navrhovanou změnu schválí, semifinále a finále Fed Cupu by se nehrálo jako doposud, ale čtyři nejlepší týmy světa by se sjely na předem určené místo, kde by během týdne odehrály závěrečnou fázi turnaje. Úřadující šampionky této týmové soutěže se navrhované změně brání. „Nebylo by to dobré, kdyby se hrálo cokoliv na neutrální půdě. Nevidím v tom žádnou výhodu,“ sdělila k tomuto tématu Karolína Plíšková, která se obává toho, že by na předem zvoleném místě nebyl ani jeden tým domácí.

Názor aktuální české jedničky sdílí i dlouholetá tahounka týmu Petra Kvitová, které se stávající systém zamlouvá.„Tento formát je podle mě nejlepší. Diskuze o Final Four jsem slyšela pár let zpátky a stále se to neprosadilo. Nedovedu si představit, že by se ve Španělsku hrálo finále Česko proti někomu jinému než domácím,“ potvrdila souznění názorů v týmu Petra Kvitová.

Proti novému návrhu ITF se odmítavě staví i pětinásobný kapitán vítězek Petr Pála. Možnost Final Four se stále řeší. Je to úplně jiné, když hrajete před domácím publikem, než když hrajete někde venku. Je těžké ale najít nejlepší možný systém. Kouzlo Fed Cupu a Davis Cupu je v tom, že země, jež nemají grandslam, se mají možnost předvést. Vůbec ztráta domácího prostředí by moc neprospěla,“ míní Pála.

O tom, zda skutečně ITF přistoupí k razantní změně bude jasno v příštím roce. Příští sezonu tedy ještě tenistky odehrají Fed Cup v jeho tradiční formě. České reprezentantky čeká v prvním kole v domácím prostředí Španělsko.