Že bych darovala peníze? Šwiateková se při utkání rozhodla k podpoře neziskovky

- Marek Bartošík

Klíčovým prvkem v současném tenise je dokonalé soustředění, které umožní profesionálům zcela naplnit jejich potenciál. Tuto představu však pořádně nabourala Iga Šwiateková. Světová čtyřka se totiž po nedělní demolici Veroniky Kuděrmetovové (31.) v poměru 6:1 a 6:0 doznala, že se právě při zápase třetího kola na BNP Paribas Open v Indian Wells rozhodla podpořit neziskovou organizaci, zabývající se duševním zdravím.

„Jelikož je dnes Světový den duševního zdraví, rozhodla jsem se, že daruji finanční odměnu za třetí kolo některé neziskové organizaci,“ sdělila na začátku tiskové konference dvacetiletá Iga Šwiateková, jež v daný den, tedy 10. října, suverénně postoupila do osmifinále prestižního turnaje v Indian Wells.

„Omlouvám se, že jsem trochu nervózní. Něco podobného jsem dosud nikdy neudělala. Podpora duševního zdraví mi byla vždy blízkým tématem, takže chci poprvé pomoci některým lidem,“ líčila sympatická polská hvězda.

Finanční odměna za účast ve třetím kole BNP Paribas Open činí 51 895 dolarů (přibližně 1,14 milionu korun). Šampionka z loňského Roland Garros zatím neví, kterou neziskovou organizaci touto částkou podpoří.

„Zatím jsem nevybrala konkrétní organizaci, protože mě tohle celé napadlo při utkání, což není moc profesionální,“ usmívala se Šwiateková. „Nicméně sledujte mé sociální sítě. Je to zpráva pro fanoušky, jelikož právě s vámi proberu, kterou organizaci nebo nadaci mám zvolit. Bude to velmi přínosné, děkuji vám,“ doplnila polská tenistka, na niž čeká v dnešním osmifinále Lotyška Jelena Ostapenková (29.).