Obrat okořenila kanárem! Sisková vybojovala v Limě největší singlový titul kariéry

- Jan Vojkůvka

Dvacetiletá Anna Sisková na turnaji kategorie W25 v peruánské Limě dokázala dotáhnout svou účast až k zisku největšího singlového titulu kariéry. V nedělním finále si po obratu poradila s nasazenou sedmičkou Deou Herdzelasovou z Bosny, kterou porazila 3:6, 7:5, 6:0. Česká tenistka, jež zvládla i čtvrtý třísetový zápas v řadě, vybojovala celkově svou třetí trofej na okruhu ITF.

Sisková, která se v této sezoně probojovala už do svého čtvrtého finále (lednové finále a titul v Monastiru je oficiálně počítán ještě do kalendářního roku 2020, pozn. redakce), prolomila své desetiměsíční čekání na trofej, po které marně sahala v dubnu v Šarm aš-Šajchu a v srpnu v estonském Parnu a srbské Vrnjačke Banje.

Cesta k titulu v Limě, který se po triumfech na tzv. „patnáctkách“ v Monastiru a Palmanově stal největším úspěchem singlové kariéry, však nebyla vůbec jednoduchá. V prvním kole sice ve dvou setech porazila Colmegnaovou, ale ve zbývajících duelech musela skóre otáčet.

Ve třech setech po obratech však úspěšně porazila Lazarovou Garciaovou, Schoofsovou i Alvesovou a také ve finále Herdzelasovou. S bosenskou tenistkou přitom prohrávala už 3:6, 2:4, ale v dramatické osmé hře se Siskové povedlo prorazit podání soupeřky, o které se musela rvát přes několik shod. Tento brejk, jak se ukázalo, výrazně nalomil herní převahu Herdzelasové, pro niž přišel pomyslný poslední hřebíček ve 12. gemu.

Další brejk Siskové totiž zcela zlomil odpor turnajové sedmičky, která následně ve třetím setu neuhrála ani gem a obdržela na závěr finálové bitvy nepopulárního kanára.

Sisková, která poprvé v kariéře vybojovala titul na tzv. „pětadvacítce“, díky tomuto triumfu premiérově pronikne do třetí stovky světa. Výrazně tím zvýšila své šance, že by v příštích měsících mohla bojovat dokonce o účast v grandslamových kvalifikacích.

Talentovaná česká hráčka celkově prožívá výtečnou sezonu, což potvrzuje i ve čtyřhře. V té letos vybojovala už čtyři tituly, a to včetně šedesátky v Olomouci. Díky tomu jí v deblu patří aktuálně 272. místo ve světovém žebříčku. A obdobnou pozici nyní atakuje i ve dvouhře.

W25 Lima (ženy, PER, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
ANNA SISKOVÁ (345.) – Dea Herdzelasová (BIH, 329.) 3:6, 7:5, 6:0