Druhý double čtrnáctileté Brendy! Fruhvirtová si podmanila další velký turnaj v Chorvatsku

- Jan Vojkůvka

Čtrnáctiletá Brenda Fruhvirtová pokračuje v předvádění fantastických výkonů. Po skvělém vystoupení na juniorském Billie Jean King Cupu, kde spolu se Sárou Bejlek a Nikolou Bartůňkovou získala titul v prestižní týmové trofeji, si podmanila v chorvatském Vrsaru další juniorský turnaj z kategorie J1, přičemž si připsala na této úrovni už druhý letošní double.

Poprvé Fruhvirtová zcela dominovala na turnaji J1 na konci srpna. Tehdy vyhrála dvouhru a čtyřhru na americkém podniku v College Parku, kde hrála prestižní generálku před US Open. Ve stejné kategorii nyní vládla i v chorvatském Vrsaru, když znovu vybojovala parádní double.

Ve dvouhře vyřadila postupně Piu Mariji Rebecovou ze Slovinska (6:2, 6:0), Ioanu Zvonaruovou z Rumunska (7:6, 6:4), Laru Smejkalovou ze Slovinska (6:1, 6:4), v semifinále domácí Luciji Ciričovou Bagaričovou (6:4, 6:1) a v nedělním finále si poradila i se Švýcarkou Celine Naefovou (7:6, 6:2).

Svým nedělním triumfem navíc protáhla svou neporazitelnost ve dvouhře, kterou započala v září v belgickém Charleroi-Marcinelle. Spolu s juniorským BJK Cupem vyhrála už 15 zápasů v řadě.

Supertalentovaná česká tenistka vyhrála na juniorském okruhu ITF už šestý singlový titul. V této sezoně dokázala triumfovat čtyřikrát a potřetí se prosadila v kategorii J1, což je po juniorských grandslamech a úrovni A třetí nejvýznamnější skupina turnajů.

Svůj úspěch navíc korunovala triumfem ve čtyřhře po boku Barbory Palicové. Se svou krajankou dokázaly vyřadit švýcarsko-portugalský pár Cembranosovou a Santosovou, domácí dvojici Kněževičovou se Svetačovou, v semifinále Naefovou a její ruskou parťačku Pridankinovou a v sobotním finále porazily 3:6, 6:3, 10:7 chorvatsko-českou dvojici Luciji Bagaričovou a Lucii Havlíčkovou.

Kromě toho, že získala svůj druhý double v kategorii J1 v sezoně a vyhrála v deblu druhý titul ve zmíněné kategorii, tak celkově Fruhvirtová vybojovala svůj čtvrtý triumf ve čtyřhře, z toho třetí v této sezoně.

Úspěchy z tohoto týdne výrazně pomohou české tenistce i v juniorském žebříčku. Za titul ve dvouhře získá do rankingu po odečtech 240 bodů, ve čtyřhře si pak připíše 30 bodů. V součtu bude mít 1571,75 bodu a vyhoupne se z 24. místa na hranici elitní juniorské desítky. Jako čtrnáctiletá zároveň upevnila pozici nejvýše postavené hráčky z ročníku 2007.

Slavili také čeští chlapci
A aby dobrých zpráv z Vrsaru nebylo málo, úspěch zaznamenali také v deblu chlapců Hynek Bartoň a Jakub Nicod. Těm se povedlo vyhrát hned pět zápasů, přičemž jediný set ztratili v prvním kole se Srby Djuričem a Hadzimehmedovičem. Následně procházeli turnajem bez ztráty setu až do sobotního finále, v němž si hladce poradili 6:3, 6:1 s australsko-chorvatskou dvojicí Jamesem McCabem a Ivanem Sodanem.

Sedmnáctiletý Bartoň, který letos získal titul i ve dvouhře v Praze na turnaji J3, ve čtyřhře letos oslavil už pátý titul. Trofej z Vrsaru je přitom jeho nejcennější v kariéře.

Stejně starý Nicod, jenž zatím na vítězné finále v singlu čeká, si v deblu připsal letos třetí titul. Na turnaji J1 slavil spolu s Vojtěchem Petrem už v květnu v Říčanech, a vyrovnal tak po boku Bartoně svůj nejlepší výsledek v juniorské kariéře.

J1 Vrsar, Chorvatsko
Finále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ – Celine Naefová 7:6(2), 6:2

Finále čtyřhry
FRUHVIRTOVÁ, PALICOVÁ – Bagaričová (CRO), HAVLÍČKOVÁ 3:6, 6:3, 10:7

Finále čtyřhry chlapců
BARTOŇ, NICOD – McCabe (AUS), Sodan (CRO) 6:3, 6:1