Turnaj mistrů: Raonic prokletí s Djokovičem nezlomil, Thiem si připsal první výhru

- Václav Petrů

Třetím hracím dnem pokračoval prestižní Turnaj mistrů v Londýně. V úterý byly na programu druhé zápasy skupiny Ivana Lendla. V souboji nováčků si to o svou první výhru na Turnaji mistrů v kariéře rozdajli Dominic Thiem s Gaelem Monfilsem, kteří prohráli své úvodní duely na turnaji. Večerní bitvu obstaral duel čtyřnásobného obhájce triumfu Novaka Djokoviče s Kanaďanem Milošem Raonicem.

Gael Monfils (FRA, 6.) - Dominic Thiem (AUT, 8.) 3:6, 6:1, 4:6

V souboji debutantů na Turnaji mistrů šlo byl především soubojem o to, komu se podaří výrazně zvýšit své šance na postup před posledním utkáním ve skupině. Oba tenisté totiž své úvodní zápasy v Londýně prohráli. Šlo o druhé vzájemný zápas obou hráčů, v tom prvním se letos v semifinále Umagu radoval z vítěztví po třísetové bitvě rakouský tenista. Monfils mu měl možnost porážku oplatit v osmifinále turnaje Masters v Cincinnati, ale do utkání nenastoupil.

Úvod dnešního zápasu potvrzoval předpoklady o očekávaném velmi vyrovnaném utkání. V šestém gemu ale dokázal Thiem sebrat soupeři servis, což se ukázalo pro vývoj první sady jako klíčový moment. Ve druhém dějství ale začal mít na kurtu výraznou převahu Monfils, který se dostal do brzkého vedení 4:0 a nepřibrzdilo jej ani následné zaváhání na servisu, neboť sadu dovedl do vítězného konce přesvědčivým poměrem 6:1.

Třetí set nabídl opravdové vyvrcholení tohoto zápasu. Hráči si dlouho dokázali držet podání, k čemuž přispěla i skutečnost, že Monfils dokázal za stavu 3:4 odvrátit tři brejkboly. V následném gemu na jeho servisu ale již Thiem nabídnutou příležitost dokázal využít a rozhodující třetí set tak ovládl poměrem 6:4. V záverečném utkání skupiny s Milosem Raonicem by tak měl mít postup ve svých rukou.

Novak Djokovič (SRB, 2.) - Miloš Raonic (CAN, 4.) 7:6(6) a 7:6(5)

Oba tenisté v prvních zápasech splnili roli favoritů a díky výhrám úspěšně vykročili za postupem ze skupiny. Djokovič, který  si zvyká na post světové dvojky, po prohraném úvodním setu nakonec celkem jednoznačně přehrál po setech 6:7, 6:0 a 6:2 Thiema, Raonic zase i přes avizované problémy se zraněním ve dvou setech poměrem 6:3 a 6:4 přehrál Monfilse a poprvé v kariéře vyhrál zápas na Turnaji mistrů.

Dnes ale čekal pětadvacetiletého Kanaďana přetěžký úkol. S Djokovičem měl totiž výrazně negativní bilanci, neboť srbského tenistu nedokázal v sedmi zápasech ani jednou porazit. V kariéře navíc dokázal vzít Djokovičovi jediný set.

Úvodní sada se nesla ve znamení sebevědomých výkonů obou hráčů na servisu a nabídla pouze tři brejkboly. Všechny z nich měl kanadský tenista, který ale nedokázal ani jeden z nich využít. O vítězi prvního setu se tak rozhodovalo až v tiebreaku, v němž srbský hráč využil druhý setbol a zvítězil 8:6.

Novak Djokovič navíc vstoupil skvěle i do druhého dějství, když ihned dokázal získat výhodu brejku. O tu ale vzápětí přišel a Milos Raonic srovnal na 2:2. Své herní vzepjetí ale nedokázal potvrdit na servisu, avšak následně prokázal mimořádnou bojovnost a i podruhé v tomto setu dokázal srovnat stav. Za stavu 6:5 pak nedokázal využít setbol, a tak i o vítězi druhé sady musela rozhodovat zkrácená hra. V ní opět prokázal pevnější nervy rodák z Bělehradu, který si tak připsal na Turnaji mistrů již druhou výhru a výrazně se přiblížil postupu ze skupiny.

Turnaj mistrů den po dni

13. 11. Turnaj mistrů startuje! Nováčci jdou do boje. Djokovic na úvod porazil Thiema

14. 11. Turnaj mistrů: Wawrinka podlehl Nišikorimu, Murray nezaváhal

Profily účastníků: 

Bodový rekord, kariérní grandslam, ale také pád z trůnu krále tenisu! Může Djokovič v Londýně uspět?

Zlato z OH, čtyři tituly v řadě a pozice světové jedničky! Zakončí Murray sezonu vítězstvím v Londýně?

Kolísavé výkony, ale také grandslamový titul! Wawrinka jede do Londýna s nejistou formou, avšak s puncem šampiona

Bronzové Rio vylepšilo na trofeje slabší rok. Nišikori hodlá zaútočit na třetí místo na světě

Titul po dvou letech a životní maximum na žebříčku! Monfils prožije v Londýně svou premiéru

Čilić dostal na Turnaji mistrů druhou šanci, jak ji využije?

Dominic Thiem: Skalpy Nadala a Federera podtrhlo 57 vítězství a čtyři trofeje

Turnaj mistrů (muži, tvrdý povrch v hale, 7 500 000 USD): 
Jamie Murray (GBR), Bruno Soares (BRA) - Bob Bryan, Mike Bryan (oba USA) 6:3, 6:4
Gaël Monfils (FRA) - Dominic Thiem (AUT) 3:6, 6:1, 4:6
Ivan Dodig (CRO), Marcelo Melo (BRA) - Treat Huey (PHI), Max Mirnyj (BLR) 7:5, 6:4
Novak Djokovič (SRB) - Milos Raonic (CAN) 7:6(6) a 7:6(5)