Hájek na první singlovou trofej nedosáhl. V žebříčku přesto poskočí o více než 100 míst

- Marek Bartošík

Petr Hájek ve svém premiérovém finále dvouhry na okruhu ITF neuspěl. Čtyřiadvacetiletý Čech prohrál v egyptském Šarm aš-Šajchu s Brazilcem Gabrielem Decampsem po dvouhodinové bitvě 5:7, 7:6(4) a 0:6. Hájek přesto může být se svou účastí na turnaji spokojen – vždyť už v sobotu se stal také finalistou ve čtyřhře (jeho parťákem byl právě Decamps). A finálová účast ve dvouhře mu vynese posun z jedenácté do deváté stovky světového pořadí.

Především v kvalifikacích akcí ITF se letos objevoval Petr Hájek, kterému se dlouho nedařilo navázat na sezónu 2018, v níž si zahrál hned osmkrát čtvrtfinále (z toho jednou semifinále).

Čtyřiadvacetiletý český tenista se dočkal až v závěrečné části roku na turnaji v Šarm aš-Šajchu, kde vyhrál hned čtyři singlová utkání v řadě. V souboji o premiérovou trofej ze dvouhry proti němu nastoupil Brazilec Gabriel Decamps.

Hájek si v první sadě vypracoval vedení 5:3, pak ale ztratil čtyři gemy a tím i set. Ve druhém dějství získal dvaadvacetiletý Decamps dvakrát vedení o brejk, jeho český vyzyvatel ale v obou případech zvládl srovnat a nakonec uspěl i v tiebreaku. Momentum si bohužel do závěrečného setu nepřenesl, když musel dokonce skousnout nepopulárního kanára.

Aktuálně 1003. hráč žebříčku ATP nicméně může být se svým představením v Egyptě velmi spokojen. Díky finálové účasti zapsal šest bodů do singlového žebříčku ATP, což mu zajistí posun přibližně na 872. příčku (zlepšení o 131 pozic). Brazilský šampion Decamps si polepší cca na 775. místo.

Soho Square, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
PETR HÁJEK (1003.) – Gabriel Decamps (BRA, 917.) 5:7, 7:6(4), 0:6