Akci, která jí nesedí, zahájila vítězně. Ale je to krásný turnaj, usmívá se Kvitová

- Jan Vojkůvka

Pokud existuje na okruhu WTA turnaj, který má Petra Kvitová ráda, ale zároveň se na něm většinou herně trápí, je to pouštní pátý grandslam v Indian Wells. Americký turnaj, který se tradičně hraje v březnu, ale letos byl přesunut až na podzim, je pro českou hvězdu poslední v sezoně, a i proto tuší, že prorazit pro ni bude těžší než obvykle.

Světová jedenáctka do turnaje v Indian Wells vstoupila po volném losu v úvodním kole až v noci z pátku na sobotu a svou pouť zahájila bravurně. Nizozemku Arantxu Rusovou, 68. hráčku světa, porazila za 78 minut dvakrát 6:2. Držel ji především servis, přes první podání měla úctyhodnou úspěšnost 91 %.

Těšit se tak může na třetí kolo, ve kterém se střetne s Viktorií Azarenkovou. Nebude to snadný zápas a Kvitová to ví. Přesto věří, že dokáže uspět, a to i přes nepříliš oslnivou bilanci, kterou v Indian Wells má.

„Tady jsem nikdy neuhrávala zrovna nejlepší výsledky. Jednou nebo dvakrát jsem tu prošla do čtvrtfinále,“ uvedla na tiskové konferenci a vzpomněla na postup mezi nejlepší osmičku v letech 2013 a 2016. V roce 2014 byla ještě v osmifinále, ale během dalších šesti účastí došla nejdále do třetího kola, což je pro bývalou světovou dvojku nepříliš dobrá bilance.

Turnaj má přitom hodně ráda, ale v těžkých podmínkách se jí tu zkrátka nedaří tolik, jak by sama chtěla. „Tento turnaj je tak krásnou událostí. Umístěním, klidem a vším okolo. Ale povrch a míčky nejsou nic pro mě. Vůbec to tu nelítá, povrch je pomalý a míčky skáčou hodně vysoko,“ vyjmenovala největší obtíže, které jí komplikují hru.

Letos, kdy se hraje v říjnu, jsou navíc podmínky ještě složitější, na což poukázala i Kvitová. „Pro mě je docela složité tu hrát. Vím, že tu není vlhko, což je dobré, ale může tu být velké horko. V této době je to tu velmi, velmi těžké. Počasí je ve srovnání s březnem úplně jiné,“ uvedla česká hvězda.

Přesto byla v prvním utkání dominantní a hladce postoupila. O motivaci má ostatně postaráno, další turnaj totiž už letos neodehraje. Sezonu by tak ráda zakončila dobrým výsledkem. Tlak na úspěch přitom může být rovněž svazující...

„I to, že je to pro mě poslední turnaj v sezoně, dělá hraní ještě těžší. Vím, že to fyzicky i mentálně bude opravdu těžké,“ dodala s vyhlídkami na další zápas proti Azarenkové, s níž očekává vyrovnanou bitvu. Při posledním setkání před dvěma lety v Petrohradu Bělorusku sice porazila ve dvou setech, ale ta šla od zmíněného roku herně nahoru a předvádí zcela jiný tenis.