Denní menu, 9.10.2021: Plíšková potvrdila roli nasazené jedničky, postupuje i Krejčíková. Siniaková končí

- Redakce

Turnaj kategorie WTA 1000 v Indian Wells čekal v sobotu perný program plný českých zápasů. Ve dvouhře se Češky představily hned ve třech duelech. Karolína Plíšková si zahrála první zápas v Indian Wells a slaví postup do třetího kola po výhře nad Polkou Magdalenou Frechovou. Do turnaje úspěšně vstoupila i Barbora Krejčíková, která si poradila s Kazaškou Zarinou Dijasovou. Ve druhém kole naopak končí Kateřina Siniaková, jež podlehla světové patnáctce Angelique Kerberové z Německa. Marie Bouzková s Lucií Hradeckou postoupily na BNP Paribas Open do deblového čtvrtfinále. Jiří Veselý v semifinále challengeru v Mouilleron-le-Captif porazil Andrease Seppiho. Titul na challengeru v Barceloně vybojoval ve čtyřhře Roman Jebavý.

Češi v akci

Siniaková po boji podlehla Kerberové
Kateřina Siniaková (53.) skončila na BNP Paribas Open v Indian Wells ve druhém kole dvouhry. Pětadvacetiletá Češka v něm podlehla nasazené desítce Němce Angelique Kerberové (15.) po dvou hodinách a 29 minutách boje 1:6, 7:6(4) a 5:7.

První set byl jasnou záležitostí ve prospěch německé hvězdy. Ve druhém dějství sice Siniaková prohrávala 0:2, ztrátu ale rychle dohnala, stejně jako další tři manka o jeden brejk. Přestože za stavu 5:4 a 40:0 na returnu nevyužila tři setboly v řadě, sadu nakonec získala ve zkrácené hře.

Česká reprezentantka vstoupila do rozhodujícího dějství brejkem, o který ale rychle přišla. Následně sama smazala ztrátu 1:3. O osudu napínavého utkání rozhodla až dvanáctá hra, v níž Siniaková ztratila servis.

Plíšková ve druhém kole v IW nezaváhala
Úspěšný vstup do turnaje kategorie WTA 1000 v Indian Wells zaznamenala v sobotu večer Karolína Plíšková (3.). Nasazená jednička ve druhém kole amerického podniku porazila ve dvou setech Polku Magdalenu Frechovou (106.) 7:5, 6:2 a navázala na postup Petry Kvitové.

Plíšková sice v prvním setu přišla v sedmé hře o podání a prohrávala 3:4, ale povedlo se jí hned v osmém gemu získat ztracené podání zpět a ve dvanácté hře pak na returnu ukončit úvodní dějství.

Ve druhé sadě si česká hvězda vypracovala rychle vedení 5:1, a byť následně o jeden brejk přišla a povolila Frechové snížit, v osmém gemu na returnu celý zápas zakončila.

Krejčíková vstoupila do Indian Wells vítězně
Barbora Krejčíková (5.) vstup do turnaje v Indian Wells zvládla. Nasazená trojka, jež měla v úvodním kole volný los, porazila v tom druhém za dvě hodiny a tři minuty 6:4, 3:6 a 6:1 Zarinu Dijasovou (108.) z Kazachstánu.

Krejčíková vedla v jednu chvíli už 6:4, 3:1 a měla brejkbol, pak si ale zápas pěti prohranými gemy v řadě zkomplikovala. Rozhodující dějství už nicméně patřilo právě vítězce letošního Roland Garros, která v něm povolila protivnici jediný uhraný gem.

Ve třetím kole narazí Krejčíková na Amandu Anisimovovou (81.) ze Spojených států.

Bouzková s Hradeckou nezaváhaly, berou skalp Halepové
Marie Bouzková a Lucie Hradecká uspěly v osmifinále turnaje v Indian Wells a postoupily mezi osm nejlepších párů amerického podniku. V sobotu si připsaly skalp rumunské tenistky Simony Halepové, která nastoupila po boku své krajanky Eleny Gabriely Ruseové, a zvítězily ve třech setech 6:2, 5:7, 10:5.

Veselý si zahraje první finále od loňského února
Jiří Veselý (84.) zvládl semifinálové utkání v Mouilleron-Le-Captifu, kde porazil italského tenistu Andrease Seppiho (93.) po setech 6:4, 7:6(1) a zahraje si poprvé od loňského února finálové utkání.

Český tenista v prvním setu zvládl obtížné chvíle, kdy ve třetím a čtvrtém gemu prohrál osm fiftýnů v řadě, čímž přišel o výhodu brejku, a povedlo se mu Seppiho znovu obrat o servis a dojít si pro vedení 1:0 na sety. Ve druhém setu si oba hráči drželi podání až do tiebreaku, ve kterém si Veselý rychle vypracoval náskok, který ještě do koncovky navýšil a deklasoval soupeře 7:1.

Poslední finále si Veselý zahrál na turnaji ATP v Puné v únoru 2020. Tehdy se mu povedlo ve třech setech porazit Jegora Gerasimova.

Jebavý s Heliovaarou vyhráli titul v Barceloně
Challenger v Barceloně vyhráli v sobotu Roman Jebavý a jeho finský parťák Harri Heliovaara. Česko-finské duo porazilo ve finále portugalskou dvojici Nuna Borgese a Francisca Cabrala 6:4, 6:3.

Jebavý se raduje z druhé letošní trofeje (první získal na challengeru v Liberci). Na okruhu ATP Challenger Tour se jedná o 13. titul českého deblisty.

Sisková otočila semifinále v Limě
Anna Sisková (345.) si zahraje na turnaji ITF v peruánské Limě o titul. V sobotním semifinále otočila souboj s turnajovou osmičkou Carolinou Meligeni Alvesovou (337.), kterou porazila po téměř dvou a půl hodině 4:6, 6:3, 6:1.

Hájek postoupil do finále v Šarm aš-Šajchu
Petr Hájek (1003.) si na turnaji v egyptském Šarm aš-Šajchu zahraje v neděli o titul. V sobotním semifinále porazil nasazenou jedničku Lorenza Bocchiho (746.) z Itálie 7:6(3), 6:4.

Odpoledne nastoupil ještě k finálovému utkání čtyřhry, ale spolu s Brazilcem Decampsem prohráli s rumunsko-ukrajinskou dvojicí Cretu, Užilovskij 6:7(1), 1:6.

ATP/WTA

BNP Paribas Open, Indian Wells (ženy, USA, 8 761 725 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) – Magdalena Frechová (POL, 106.) 7:5, 6:2
BARBORA KREJČÍKOVÁ (5.) – Zarina Dijasová (KAZ, 108.) 6:4, 3:6, 6:1
Angelique Kerberová (GER, 15.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (53.) 6:1, 6:7(4), 7:5

Osmifinále čtyřhry
BOUZKOVÁ, HRADECKÁ – Halepová, Ruseová (ROU) 6:2, 5:7, 10:5

Challengery

Open de Vendee, Mouilleron-le-Captif (muži, FRA, 66 640 EUR, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
Andreas Seppi (ITA, 93.) – JIŘÍ VESELÝ (84.) 4:6, 6:7(1)

Emilio Sanchez Academy, Barcelona (muži, ESP, 44 820 EUR, antuka)
Finále čtyřhry
Heliovaara (FIN), JEBAVÝ – Borges, Cabral (POR) 6:4, 6:3

ITF World Tennis Tour

Neridé Indoor Prague Open (muži, CZE, 25 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
Tobias Simon (GER, 455.) – DAVID POLJAK (473.) 6:7(5), 4:6

Finále čtyřhry
PAULSON, POLJAK – DUDA, PAVLÁSEK 7:5, 6:1

Více se turnaji věnujeme zde.

Soho Square, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Lorenzo Bocchi (ITA, 746.) – PETR HÁJEK (1003.) 6:7(3), 4:6

Finále čtyřhry
Decamps (BRA), HÁJEK – Cretu (ROU), Užilovskij (UKR) 6:7(1), 1:6

W25 Lima (ženy, PER, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Carolina Meligeni Alvesová (BRA, 337.) – ANNA SISKOVÁ (345.) 6:4, 3:6, 1:6