Nečekaný pád šampionky US Open. S hráčkou z konce první stovky uhrála jen šest her

- Jan Vojkůvka

Všechno bylo špatně kvůli nezkušenosti. Asi tak by znělo nejstručnější možné hodnocení Emmy Raducanuové k jejímu vystoupení ve druhém kole turnaje v Indian Wells. Její první zápas od senzačního triumfu na US Open dopadl nejhorším možným způsobem, když se 100. hráčkou světového žebříčku Aljaksandrou Sasnovičovou z Běloruska prohrála hladce 2:6, 4:6. Nečekanou porážku pak umocnila ztráta vedení 4:2 ve druhé sadě po totálním selhání na servisu.

Osmnáctiletá Britka, která na přelomu srpna a září zvládla i s kvalifikací vyhrát na US Open bez ztráty setu hned deset zápasů, se v Indian Wells nepředstavila v dobré formě. V těžkých pouštních podmínkách kupila ohromné množství nevynucených chyb, trápila se na servisu a Sasnovičové nebyla ani zdaleka vyrovnanou soupeřkou.

Po ztrátě prvního setu, který prohrála za pouhých 31 minut, vstoupila i do druhé sady ztrátou podání. Pak ovšem otočila skóre na 4:2 a zdálo se, že se konečně dostává ke své hře. Jenže zcela selhala na servisu. V sedmé hře za stavu 0:40 sice dva brejkboly odvrátila, ale ztrátě podání nezabránila. V devátém gemu pak za stejného stavu odvrátila už jen jeden brejkbol, opět přišla o podání a Sasnovičová následně čistou hrou zápas ukončila.

„Aljaksandra odehrála extrémně skvělý zápas,“ nehledala Raducanuová výmluvy. „Můžete říct, že je mnohem zkušenější než já, což prokázala. Přišla na kurt a splnila svůj herní plán mnohem lépe než já. Výhru si zasloužila.“

Právě zkušenosti jsou něco, co Raducanuové rozhodně chybí. A to i s takovými situacemi, kdy se jí tolik nedaří a s nimiž se bude muset popasovat během kariéry mnohem častěji. „Časem to přijde. Soupeřka je na okruhu dlouho a pravděpodobně prohrávala 2:4 už ve stovkách případů, zatímco já vedla 4:2... No, byl to můj třetí turnaj na okruhu WTA v této sezoně,“ přemítala mladičká Britka.

„Nesmím na sebe vytvářet příliš velký tlak, protože jsem hodně nezkušená. Beru to tak. Myslím, že zabere nějaký čas, než se opravdu přizpůsobím tomu, co se děje,“ pokračovala. „Na okruhu jsem nová a je to myslím dobrá lekce, jak se snadno nechat vtáhnout do soustředění na výsledek a nakonec být zklamaná. Chci říct, že je mi teprve 18 let. Potřebuji se trochu uvolnit,“ dodala.

Raducanuová, kterou vítězství na US Open vymrštilo na 22. místo světa, by se v této sezoně měla představit ještě na turnaji v Moskvě od 18. října, na akci Transylvania Open v rumunské Kluži a také v rakouském Linci.