Matador turnajů Masters! Španělský elegán překonal Federera a je rekordmanem

- Marek Bartošík

Pokud bychom měli jmenovat jednu stálici turnajů kategorie ATP Masters 1000, pak je jí Feliciano López. Velezkušený Španěl, který v září oslavil čtyřicáté narozeniny, překonal svou účastí na „tisícovce“ BNP Paribas Open v Indian Wells jeden zajímavý rekord. López zaznamenal už svůj 139. start v hlavní soutěži turnaje této kategorie, čímž se v historické tabulce odpoutal od dosavadního (spolu)rekordmana Rogera Federera, jenž má o jednu účast méně.

Feliciano López se pyšní hned dvěma rekordy, které vystihují jeho tenisovou dlouhověkost. Španělský elegán aktuálně drží neuvěřitelnou sérii 78 účastí v hlavní soutěži dvouhry na grandslamech a zároveň se může nově pochlubit nejvyšším počtem účastí v hlavní fázi dvouhry na podnicích prestižní kategorie ATP Masters 1000.

Svůj start číslo 139 na jedné z devíti „tisícovek“ si populární Španěl připsal tento týden v Indian Wells, kde prohrál v úvodním kole s Američanem Tommym Paulem (60. v žebříčku) 3:6 a 6:7(3). I když aktuálně 108. tenista světového pořadí v kalifornské poušti neuspěl, jeho sbírka účastí se rozrostla o další kousek.

Čtyřicetiletý López se tak v historické tabulce osamostatnil na prvním místě, které dosud sdílel se stejně starým Rogerem Federerem (138 startů). Legendární Švýcar se mimochodem naposledy objevil na některém z turnajů Masters předloni v Šanghaji (Turnaj mistrů neboli ATP Finals do této ani žádné jiné kategorie nepatří).

Na třetí příčce historických statistik se nachází jiný Španěl Fernando Verdasco, jenž se doteď představil na Masters 129krát. Zatímco López ani Verdasco ale žádnou „tisícovku“ neopanovali, Federer má na kontě už 28 trofejí. Ještě lépe jsou na tom Novak Djokovič a Rafael Nadal, kteří shodně nasbírali 36 titulů.

Turnaje Masters vznikly „teprve“ v roce 1990, tehdy se ještě tato kategorie jmenovala ATP Championship Series. Historicky prvním šampionem se stal Švéd Stefan Edberg, který před oněmi 31 lety udolal právě v Indian Wells Američana Andreho Agassiho.