Pohár Billie Jean Kingové: Kapitán Pála odtajnil nominaci, nechybí v ní olympijské medailistky

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Velká tajenka je rozluštěna! O trofej z 1. ročníku Mistrovství světa – Poháru Billie Jean Kingové se v termínu 1. až 6. listopadu v Praze popere český výběr ve složení Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, Markéta Vondroušová, Tereza Martincová a Lucie Hradecká. Nominaci dnes na tiskové konferenci v pražském Hiltonu představil Petr Pála, který je dlouholetým kapitánem české ženské reprezentace. „Ze sestavy mám velmi dobrý pocit. Tým je opravdu silný a holky velmi odhodlané,“ sdělil Pála.

O účasti Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové už se vědělo přibližně dva týdny, další jména ale zůstávala nejasná. Petr Pála nakonec vybral ve formě hrající singlistky Markétu Vondroušovou a Terezu Martincovou a s nimi ještě elitní deblovou specialistku Lucii Hradeckou.

„Tým, který máme, je silný a jde z něho strach,“ liboval si prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

V nominaci nakonec nefiguruje světová trojka Karolína Plíšková, která se podobně jako Petra Kvitová a Karolína Muchová omluvila. Zatímco Kvitová je po náročné sezóně vyčerpaná a Muchová chce vyléčit vleklé zranění břišního svalu, devětadvacetiletou Plíškovou čeká v termínu od 10. do 17. listopadu Turnaj mistryň v mexické Guadalajaře. A na rozdíl od Krejčíkové a Siniakové, které naskočí do obou významných akcí, raději pošetří síly.

„Karolína Plíšková hodně stála o místo v týmu, ale nakonec musela odmítnout kvůli Turnaji mistryň, který bude náročný fyzicky kvůli nadmořské výšce,“ zmínil nehrající kapitán Pála, jenž dovedl českou ženskou reprezentaci už k šesti trofejím z prestižní týmové soutěže (2011, 2012, 2014–2016, 2018).

Lídryní týmu by tak měla být Krejčíková, jež letos ovládla grandslamové Roland Garros. Na stejném turnaji oslavila i titul ze čtyřhry po boku Siniakové. Elitní duo se posléze radovalo ze zlatých medailí na olympiádě v Tokiu.

„Mít takovou tenistku je krása,“ řekl o Krejčíkové šestačtyřicetiletý Pála. „Je maximálně pokorná, dokonce mě pobavila, když mě prosila, jestli ji přidám do týmu. Takovou světovou tenistku bych samozřejmě nemohl nevzít.“

V silném českém výběru bude i stříbrná olympijská medailistka z Tokia Vondroušová, která se na posledních dvou turnajích (Lucemburk, Chicago) dostala shodně do semifinále. Pozvánka neminula ani stále se lepšící Martincovou, jež útočí na průnik do elitní padesátky žebříčku WTA.

„Tereza zažívá nejlepší sezónu v životě. Lucka Hradecká bude pojistka pro případ, že se něco stane našemu deblu,“ objasnil Pála.

Premiérový ročník Mistrovství světa – Poháru Billie Jean Kingové se uskuteční v Praze od 1. do 6. listopadu, hrát se bude v O2 areně a hale O2 universum na povrchu Rebound Ace. Prodej vstupenek začne v sítích Ticketportal a Ticketmaster 6. října ve 12 hodin.

„Pokračujeme v plánu postupného dávkování informací. Všechny přípravy turnaje jsou ve finiši. Rád bych tímto poděkoval všem kolegům. Neměli jsme na to rok, jak je obvyklé, ale jen osm týdnů,“ uvedl svazový šéf Kaderka.

Češky vstoupí do turnaje hned v úvodní den duelem proti Německu, poté zabojují 4. listopadu proti Švýcarsku. Obě utkání se uskuteční v odpoledním programu, nejdříve od 17 hodin.

„Oba týmy jsou hodně silné a nemyslím si, že bude jeden lehčí než druhý. Švýcarky jsou v nejsilnější sestavě. Budu zvědavý, koho nasadí jako týmovou dvojku,“ okomentoval Pála.

Turnaje se zúčastní celkem dvanáct reprezentací včetně Francie, Austrálie či Spojených států amerických. Týmy nejprve zabojují ve čtyřech tříčlenných základních skupinách, celky z prvního místa následně postoupí do semifinále.

Nominace soupeřek ČR v základní skupině D:
Švýcarsko: Belinda Bencicová, Jil Teichmannová, Viktorija Golubicová, Stefanie Vögeleová
Německo: Angelique Kerberová, Andrea Petkovicová, Anna-Lena Friedsamová, Jule Niemeierová, Nastasja Schunková