Další rána pro Indian Wells. Sabalenkovou do hry nepustí covid

- Marek Bartošík

Aryna Sabalenková (2.) se kvůli pozitivnímu testu na onemocnění covid-19 nezúčastní prestižního turnaje v Indian Wells, který začíná 6. října. Běloruská hvězda měla na akci kategorie WTA 1000 v Kalifornii vzhledem k odhlášení světové jedničky Ashleigh Bartyové plnit roli nejvýše nasazené hráčky, o cenné body do rankingu ale nakonec zápolit nebude. Třiadvacetiletá Sabalenková se dříve vyjádřila, že nevěří očkování proti covidu.

„Bohužel jsem byla v Indian Wells pozitivně testována na covid, takže nebudu moci hrát. Zahájila jsem izolaci, v níž zůstanu, dokud mě doktoři a zdravotní pracovníci neoznačí za uzdravenou. Zatím se cítím dobře, ale jsem opravdu smutná, že letos nebudu moci hrát,“ sdělila na svém instagramovém účtu Sabalenková.

Běloruská ranařka tak nenaváže na řadu velmi kvalitních výsledků z dosavadní části sezóny, které jí zaručily mezi prvními účast na Turnaji mistryň v mexické Guadalajaře (od 10. listopadu). Tenistka z Minsku ovládla turnaje v Abú Zabí a Madridu, zahrála si finále ve Stuttgartu a semifinále na Wimbledonu, US Open a v Montréalu. V letošním pořadí, tzv. „Porsche Race to the WTA Finals“, jí patří druhá příčka se 4669 body (první je Ashleigh Bartyová se 6411 body).

Případný úspěch v Indian Wells ji také mohl v celkovém žebříčku WTA přiblížit postu světové jedničky, na který nyní ztrácí 2721 bodů.

Na BNP Paribas Open budou chybět kromě Sabalenkové i obě světové jedničky, tedy Novak Djokovič a Ashleigh Bartyová, dále se omluvili Naomi Ósakaová, Serena Williamsová, Sofia Keninová, Jennifer Bradyová, Karolína Muchová, Rafael Nadal, Roger Federer, Dominic Thiem, Stan Wawrinka, Milos Raonic, Marin Čilič či Nick Kyrgios.

Hlavní soutěž ženského klání začne ve středu 6. října, mužská část odstartuje o den později. O šampionech bude jasno v neděli 17. října.