Po dvou letech trápení konečně úspěch. Van Uytvancková slaví pátý titul

- Jan Vojkůvka

Turnaj WTA v kazašském Nur-Sultanu domácím barvám úspěch nepřinesl. Proti radosti Kazachů byla Alison Van Uytvancková, která ve finále porazila domácí Julii Putincevovou (47.) 1:6, 6:4, 6:3. Celkově se raduje už z páté trofeje na okruhu WTA.

Sedmadvacetiletá Belgičanka, jež se po životních sezonách v letech 2018 a 2019, kdy slavila zisk tří titulů (naposledy přesně před dvěma lety na konci září v Taškentu) a ve světovém žebříčku vystoupala až na 37. místo světa, se v uplynulé sezoně herně trápila. Jediným jejím úspěchem byl postup do semifinále v Lyonu, jinak ovšem bylo jejím maximem druhé kolo.

I první polovina letošní sezony byla z její strany spíše protrápená. Až do začátku travnaté části sezony vyhrála jen dva zápasy a hned sedm jich prohrála. Pak ovšem došla do čtvrtfinále v Nottinghamu a na stejném místě vyhrála i turnaj ITF, čímž si pozvedla pošramocené sebevědomí. Na olympijských hrách díky tomu prošla do osmifinále a po trochu rozpačitých výkonech na turnajích v Severní Americe si do Nur-Sultanu přivezla parádní formu, kterou přetavila až v zisk pátého titulu na okruhu WTA.

V prvním setu finálového duelu s Putincevovou sice byla jen stínem hráčky, která bez větších problémů zvládla předchozí čtyři zápasy, a úvodní dějství ztratila za pouhých 26 minut, ale od druhého setu byla lepší hráčkou na kurtu. Putincevovou dostávala v prostřední části pod tlak a nutila ji neustále dohánět manko.

Dvakrát se to sice Kazašce povedlo, ale na brejk z devátého gemu už odpovědět nedokázala. Zkraje třetí sady sice domácí naděje získala podání Van Uytvanckové, která však okamžitě odpověděla rebrejkem a následně přidala další brejky v sedmé a deváté hře, během níž utkání také zakončila.

Belgická tenistka se po zisku titulu v Nur-Sultanu posune ve světovém žebříčku na 54. místo.