Denní menu, 30.9.2021: Vondroušová je čtvrtfinalistkou v Chicagu. Martincová podlehla favoritce

- Redakce

Poslední zářijový den nabídl velmi pestrý tenisový program. Na turnaji WTA v Chicagu se v osmifinále dvouhry představila Markéta Vondroušová, která vyzrála ve dvou setech na Švýcarku Jil Teichmannovou. Tereza Martincová na stejném klání nestačila na olympijskou šampionku Belindu Bencicovou ze Švýcarska. Květa Peschkeová a její německá parťačka Andrea Petkovicová postoupily v Chicagu do čtvrtfinále čtyřhry. O totéž se neúspěšně pokusily Marie Bouzková s Lucií Hradeckou. Roman Jebavý a jeho nizozemský spoluhráč Matwe Middelkoop si zajistili místenku v deblovém semifinále na halové akci ATP v Sofii. Zdeněk Kolář pronikl do čtvrtfinále antukového challengeru v Sibiu, když dnes porazil jak Mariuse Copila, tak Stefana Palosiho.

Češi v akci

Martincová prohrála s Bencicovou
Cesta Terezy Martincové (53.) na podniku WTA v Chicagu končí v osmifinále. Šestadvacetiletá Češka v něm podlehla olympijské šampionce Belindě Bencicové (12.) po hodině a 41 minutách 2:6 a 6:7(5).

Favorizovaná Švýcarka uspěla v prvním setu díky brejkům ze třetí a páté hry. Zkraje druhého dějství si tenistky dvakrát vyměnily podání, poté si držely své servisy až do tiebreaku. Bencicová ještě ve dvanácté hře odvrátila tři setboly Martincové (stav 5:6 a 0:40) a v následné zkrácené hře duel po boji ukončila.

Vondroušová nezaváhala ani s Teichmannovou
Markéta Vondroušová (41.) neztratila na pětistovce v Chicagu sadu ani ve svém třetím vystoupení a je po výhře 6:4 a 6:3 nad Jil Belen Teichmannovou (38.) už ve čtvrtfinále!

Česká tenistka vyhrála po svém prvním servisu celkem 87 procent výměn a úspěšná byla také na brejkbolech, kde měly obě dámy v utkání celkem tři možnosti. Vondroušová byla stoprocentně úspěšná jak při proměňování brejkbolů, tak při jejich odvrácení.

V dalším kole narazí finalistka předloňského Roland Garros na domácí Američanku Danielle Collinsovou (28.), nasazenou desítku.

Bouzková s Hradeckou končí v osmifinále
Marie Bouzková a Lucie Hradecká vypadly na turnaji WTA v Chicagu v osmifinále, kde podlehly americkému páru Caroline Dolehideová, Coco Vandewegheová po 64 minutách 3:6 a 2:6. Češky sice vstoupily do utkání skvěle, když vedly 2:0, poté už ale na kurtu zcela dominovaly jejich soupeřky.

Peschkeová s Petkovicovou vydřely postup do čtvrtfinále
Mimořádně náročné utkání mají za sebou Květa Peschkeová a Němka Andrea Petkovicová na turnaji WTA v Chicagu. Česko-německá dvojice udolala v osmifinále polské duo Magdalena Frechová, Katarzyna Kawaová po rovných dvou hodinách boje 7:6(6), 6:7(5) a 10:8.

Peschkeová a Petkovicová se propracovaly k mečbolu už ve dvanácté hře druhé sady, svou šanci ale nevyužily. V následném supertiebreaku vedly 8:3, polské tenistky ale závěr duelu pořádně zdramatizovaly. Peschkeová a Petkovicová se ve čtvrtfinále střetnou s třetím nasazeným chilsko-americkým párem Alexa Guarachiová, Desirae Krawczyková.

Jebavý je v deblovém semifinále
Roman Jebavý a Holanďan Matwe Middelkoop uspěli také ve svém druhém utkání na halové akci ATP v bulharské Sofii. Česko-nizozemský tandem porazil v dnešním čtvrtfinále čtyřhry izraelsko-britskou dvojici Jonathan Erlich, Dominic Inglot 6:2 a 7:5. Jebavý s Middelkoopem odvrátili všech sedm brejkbolů, sami využili tři příležitosti na returnu.

Veselý je ve čtvrtfinále challengeru
Jiří Veselý (86.) potvrdil roli favorita i ve svém druhém utkání na halovém challengeru ve francouzském Orléans. Zkušený český reprezentant si v osmifinále poradil s Chilanem Alejandrem Tabilem (184.) za 61 minut 6:3 a 6:1.

Veselý si k postupu pomohl 14 esy, svému soupeři nenabídl ani jeden brejkbol. Ve čtvrtfinále ho čeká v atraktivním střetnutí domácí Richard Gasquet (81.).

Kolář v osmifinále potvrdil roli favorita
Zdeněk Kolář (148.) zvládl na antukovém challengeru v rumunském Sibiu i své druhé dnešní utkání. Čtyřiadvacetiletý Čech porazil v osmifinále domácího outsidera Stefana Palosiho (772.) po dvou hodinách a sedmi minutách dvakrát 7:5.

Favorizovaný Kolář dohnal v prvním setu manko 2:4, naopak ve druhém setu ztratil vedení 4:0. V obou sadách tak uspěl až v koncovce. Český reprezentant si ve čtvrtfinále zahraje s nasazenou jedničkou Italem Stefanem Travagliou (97.).

Kopřiva neudržel vedení proti Molčanovi
Vít Kopřiva (197.) dohrál na antukovém challengeru v Sibiru stejně jako Jiří Lehečka v osmifinále. Čtyřiadvacetiletý tenista z Bílovce dnes nestačil na favorizovaného Slováka Alexe Molčana (119.) po hodině a 42 minutách 6:1, 0:6 a 4:6.

Zatímco úvodní dva sety byly jasnou záležitostí, v rozhodující sadě se strhla pořádná česko-slovenská bitva. Kopřiva si sice vypracoval vedení 2:0, obratem o něj ale přišel, a následně dokonce prohrával už 2:5 s mankem dvou brejků. Jedno ztracené podání si ještě dokázal vzít zpátky, třiadvacetiletý Molčan ale v klíčovém desátém gemu vyrovnaný souboj dopodával. Jeho soupeřem ve čtvrtfinále bude Australan Thanasi Kokkinakis (194.).

Lehečka sedmou výhru v řadě nepřidal
Šestizápasová vítězná série Jiřího Lehečky (177.) je u konce. Vítěz posledního challengeru v Bukurešti končí v Sibiu už v osmifinále. V tom český favorit překvapivě nestačil na Sumita Nagala (212.) z Indie, s nímž prohrál ve dvou sadách 5:7 a 3:6.

Lehečka přitom nezačal špatně. Poměrně rychle se zhostil prvního brejku a vedl 4:2. Pak o svou výhodu přišel, přesto měl za stavu 5:4 setbol. Ten nevyužil a třemi prohranými gemy v řadě ztratil sadu. V té druhé kupil mladoboleslavský rodák až příliš mnoho nevynucených chyb. Dost možná na něj dolehla rovněž únava z posledních dnů. Nagal okleštil dějství dvěma brejky a postoupil do čtvrtfinále, v němž si zahraje s Francouzem Blancaneauxem. 

Kolář zvládl vstup do turnaje v Sibiu
Zdeněk Kolář (148.) na challengerovém turnaji v rumunském Sibiu postoupil do osmifinále dvouhry. Český tenista v úvodním zápase na turnaji porazil domácího Mariuse Copila (246.) 7:5, 6:4.

Během úvodního setu byl k vidění jediný brejkbol, který pátý nasazený Kolář v posledním gemu zužitkoval. Na returnu uspěl čistou hrou. Ve druhé sadě sice v páté hře přišel o podání, okamžitě ale soupeře rebrejkl. Za stavu 5:4 na returnu podruhé v utkání bez ztráty fiftýnu vzal protihráči podání.

ATP/WTA

Chicago Fall Tennis Classic (ženy, USA, 565 530 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Jil Teichmannová (SUI, 38.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (41.) 4:6, 3:6
Belinda Bencicová (SUI, 12.) – TEREZA MARTINCOVÁ (53.) 6:2, 7:6(5)

Osmifinále čtyřhry
Frechová, Kawaová (obě POL) – PESCHKEOVÁ, Petkovicová (GER) 6:7(6), 7:6(5), 8:10
BOUZKOVÁ, HRADECKÁ – Dolehideová, Vandewegheová (obě USA) 3:6, 2:6

Sofia Open (muži, BUL, 481 270 USD, tvrdý povrch – hala)
Čtvrtfinále čtyřhry
Erlich (ISR), Inglot (GBR) – JEBAVÝ, Middelkoop (NED) 2:6, 5:7

Challenger Tour

16eme Open d'Orleans (muži, FRA, 132 280 eur, tvrdý povrch – hala)
Osmifinále dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (86.) – Alejandro Tabilo (CHI) 6:3, 6:1

Sibiu Open (muži, ROU, 44 820 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (177.) – Sumit Nagal (IND, 212.) 5:7, 3:6
VÍT KOPŘIVA (197.) – Alex Molčan (SVK, 119.) 6:1, 0:6, 4:6
Stefan Palosi (ROU, 772.) – ZDENĚK KOLÁŘ (148.) 5:7, 5:7

1. kolo dvouhry
Marius Copil (ROU, 246.) – ZDENĚK KOLÁŘ (148.) 5:7, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Cerretani (USA), Margaroli (SUI) – Krutych (UKR), POLJAK 3:6, 6:0, 10:6

ITF World Tennis Tour

M25 Budapešť (muži, HUN, 25 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
Nicolas Parizzia (SUI, 1457.) – FILIP DUDA (1235.) 2:6, 4:6
Gergely Madarasz (HUN, 645.) – MARTIN KRUMICH (754.) 4:6, 6:4, 6:7(2)

Čtvrtfinále čtyřhry
Patzanovsky, Wolfschmidt (oba GER) – DUDA, POSPÍŠIL 0:6, 4:6

West Texas Pro Tennis Open, Lubbock (ženy, USA, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Layne Sleethová (CAN, 785.) – LAETITIA PULCHARTOVÁ (764.) 7:6(5), 6:1