ATP

Turnaj mistrů: Wawrinka podlehl Nišikorimu, Murray nezaváhal

- Petr Šístek

V pondělí jsou na programu londýnského podniku zápasy skupiny Johna McEnroa. V úvodních kláních vyzval šampion US Open Stan Wawrinka Keie Nišikoriho a Andy Murray v premiérovém utkání v roli úřadující světové jedničky poměří síly s Marinem Čiličem.

Stan Wawrinka po překvapivém triumfu na US Open došel do finále turnaje v Petrohradu, ale od té chvíle jeho výkony nebyly ideální a připsal si několik porážek s žebříčkově výrazně hůře postavenými hráči. Oproti tomu Nišikori odehrál povedený turnaj v Basileji, kde došel až do finále. Vzájemné bilanci vévodí poměrem 4:2 švýcarský tenista, který vítězstvím nad Japoncem v semifinále US Open vyrovnal letošní bilanci na 1:1. V Londýně je ale očekáváno velmi vyrovnané utkání.

Předpoklady ovšem platily pouze v prvních čtyř gemech první sady, neboť poté se nadvlády na kurtu chopil Nišikori a čtyřmi získanými hrami v řadě získal první set. I ve druhém dějství přišel rozhodující brejk v páté hře japonský tenista utkání bez problému ukončil dokonce na returnu a může se tak po výhře 6:2 a 6:3 radovat ze skvělého vstupu do londýnského turnaje.

Zcela jasného favorita měla druhá dnešní dvouhra, v níž se střetli Andy Murray a Marin Čilič. Devětadvacetiletý skot vyhrál na okruhu ATP již jedenadvacáté utkání v řadě, díky čemuž se poprvé v kariéře propracoval na post světové jedničky. Výhru č. 21 vybojoval právě při své letošní premiéře v Londýně, když hladce porazil chorvatského soupeře 6:3, 6:2.

Čilič sice během utkání dokázal jednou sebrat soupeřův servis, ale sám o něho přišel hned čtyřikrát. Na podání se mu celkově tolik nedařilo a svou zbraň, kterou je první servis, nedokázal na úvod Turnaje mistrů nijak využít. Naopak Murray prokázal, že tento ročník hodlá vyhrát a chce překazit Djokovičovu sérii výher. Vstup měl parádní, únava z náročného programu posledních týdnů a měsíců se nijak neprojevuje.

Turnaj mistrů den po dni

13. 11. Turnaj mistrů startuje! Nováčci jdou do boje. Djokovic na úvod porazil Thiema

Profily účastníků: 

Bodový rekord, kariérní grandslam, ale také pád z trůnu krále tenisu! Může Djokovič v Londýně uspět?

Zlato z OH, čtyři tituly v řadě a pozice světové jedničky! Zakončí Murray sezonu vítězstvím v Londýně?

Kolísavé výkony, ale také grandslamový titul! Wawrinka jede do Londýna s nejistou formou, avšak s puncem šampiona

Bronzové Rio vylepšilo na trofeje slabší rok. Nišikori hodlá zaútočit na třetí místo na světě

Titul po dvou letech a životní maximum na žebříčku! Monfils prožije v Londýně svou premiéru

Čilić dostal na Turnaji mistrů druhou šanci, jak ji využije?

Dominic Thiem: Skalpy Nadala a Federera podtrhlo 57 vítězství a čtyři trofeje

Turnaj mistrů (muži, tvrdý povrch v hale, 7 500 000 USD): 
Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut (oba FRA) - Raven Klaasen (RSA), Rajeev Ram 
USA) 5:7, 4:6
Stan Wawrinka (SUI) - Kei Nišikori (JAP) 2:6, 3:6
Feliciano López, Marc López (oba ESP) - Henri Kontinen (FIN), John Peers (AUS) 3:6, 6:7 (7)
Andy Murray (GBR) - Marin Čilič (CRO) 6:3, 6:2