Titul bez ztráty setu? Lehečka ladí pohodu i během českých večeří

- Marek Bartošík, Filip Lefenda

Parádní týden má za sebou v Rumunsku Jiří Lehečka. Devatenáctiletý talent dokráčel na antuce v Bukurešti pro svůj druhý challengerový titul v kariéře, když za celý turnaj neprohrál ani jeden set. „Věřím, že jsem na dobré cestě. S týmem odvádíme poctivou a kvalitní práci, která nás posouvá vpřed,“ říká v rozhovoru pro Tenisový svět mladík, jenž si v pondělním vydání žebříčku ATP polepšil o 18 míst na nové maximum – 177. pozici.

Jak hodnotíte své tažení za titulem v Bukurešti, kde jste neztratil ani set?
Hodnotím ho velice kladně. Byl to turnaj, na kterém mi sedly podmínky – rychlejší kurty, pomalejší balony. Celkově jsem se v Bukurešti cítil moc dobře. Neztratil jsem ani set. Ze začátku jsem se do toho trochu musel dostat, pak už jsem ale předváděl solidní tréninky a zápasové výkony.

V semifinále jste porazil člena Top 100 Stefana Travagliu. Co bylo klíčem k vítězství proti zkušenému soupeři?
Je to jakožto člen první stovky rozhodně výjimečný hráč. Určitě hrál roli servis, který mu nefungoval úplně na sto procent. Myslím, že má hra na něj platila. Byl jsem solidnější, více tlačil. Rozhodoval jsem výměny, to byl klíč k úspěchu.

Ve finále jste povolil pouze pět gemů Filipovi Horanskému. Stejného hráče jste hladce porazil i loni v Prostějově. V čem vám jako soupeř vyhovuje?
Známe se už dlouho. Hodněkrát jsme spolu trénovali nebo se na turnajích rozehrávali. Minulý rok jsem ho hladce porazil na challengeru v Prostějově. Před nedělním zápasem jsem to měl v hlavě. Myslím si, že on nad tím přemýšlel také. Finále to ovlivnilo. Hraje se mi proti němu příjemně. V Bukurešti prožil výborný týden, předváděl velice dobrý tenis. Já předvedl rovněž solidní tenis. Slušně jsem servíroval a hrál dobře na síti. Byl jsem celkově aktivnější.

Letos máte na kontě už čtyři singlové a tři deblové trofeje. Co na to říkáte?
Kouká se na to samozřejmě hezky. Vyhrál jsem v Egyptě a na domácích kurtech v Jablonci nad Nisou. Následovalo Tampere a teď Bukurešť. Je to super. Přidal jsem k tomu ještě tři tituly ze čtyřhry. Moc to pro mě znamená a chci se posouvat dále. Sezona je rozjetá dobře. Uvidíme, jak to bude pokračovat. Věřím, že je to na dobré cestě. S týmem děláme maximum pro to, aby to tak pokračovalo dál.

Můžete, prosím, popsat podmínky, organizaci a kvalitu areálu v Bukurešti?
Organizace byla v pohodě, stejně tak ubytování. Areál byl trošku menší, ale fajn. K dispozici bylo hodně tréninkových kurtů, nehrálo se na nich ale dobře. Důležité je, že ty zápasové byly o něco lepší. Organizace celkově patřila k těm lepším. Pořadatelé se hodně snažili vycházet nám vstříc.

Na rumunských challengerech hraje řada dalších českých tenistů – namátkou třeba Zdeněk Kolář či Vít Kopřiva. Do jaké míry spolu trávíte volný čas a sledujete navzájem své zápasy?
Hodně spolu chodíme na večeře. Je to ve výsledku jediný volný čas, který na turnajích máme. Snažíme se to spojit, aby to všem vyhovovalo. U jídla probíráme různá témata. Bavíme se hodně o soupeřích a máme pohodu. Snažíme se navzájem sledovat svá utkání, každý ale máme své práce až nad hlavu. Všichni se individuálně soustředíme především na sebe.

V letošním žebříčku (Race to Turin) figurujete na 106. místě, z Čechů je před vámi pouze Zdeněk Kolář (100. místo). Jaká je to motivace být za letošní rok nejlepším českým tenistou, tedy získat nejvíce bodů na turnajích?
Jsem hodně vděčný za to, že nám tento žebříček ukáže, jak na tom v letošní sezoně jsme. Jsem rád, že co se uhraných bodů týče, mohu se pohybovat kolem stovky. Dost to pro mě znamená. Chtěl bych samozřejmě postupovat žebříčkem čím dál tím výše. Určitě je to dobrý ukazatel. Ukazuje, že s kondičákem Radkem Štěpánkem, trenérem Michalem Navrátilem i se všemi ostatními členy týmu odvádíme poctivou a kvalitní práci, která nás posouvá vpřed.

Dokázal byste říct, se kterými pokroky jste za posledních 12 měsíců nejvíc spokojený?
Jsem hlavně rád, že se tenis a má hra posouvají. Něco jde rychleji, něco pomaleji, ale hlavní je, že jde vše dopředu. Jsem více konzistentní. Na kurtu jsem v pohodě i hlavou, věřím si. Tak to má být. Udržím si to i nadále.

Sezona 2021 ještě nekončí. Dokážete nastínit vaše plány pro následující týdny?
Aktuálně jsem na turnaji v Sibiu. Příští týden mám v plánu odletět na antuku do Barcelony. Poté se uvidí. Záleží, na jaké turnaje se dostanu. Buď budu pokračovat hned na tvrdém povrchu v hale, nebo si dám pár dnů volno, trochu zregeneruji a nastavím tělo zpátky do správné pozice, aby mohlo dále fungovat.

Jak často myslíte na finálový turnaj Davis Cupu v Innsbrucku a jak důležitá událost to pro vás je?
Nad Davis Cupem občas pochopitelně přemýšlím. Je to pro mě nesmírně důležitá událost. Už jako dítě jsem ho odmalička sledoval. Je to něco, na co mám velice krásné vzpomínky. Když dostanu šanci být v týmu, budu velice vděčný a pokusím se šanci stoprocentně uchopit. Udělám pro to všechno. Je to prestižní akce, na kterou se budu chtít maximálně připravit.

Cesta Jiřího Lehečky za titulem v Bukurešti

1. kolo: JIŘÍ LEHEČKA – Alexej Vatutin (RUS) 6:3, 6:1
Osmifinále: JIŘÍ LEHEČKA – Dragos Nicolae Madaras (SWE) 6:1, 6:2
Čtvrtfinále: JIŘÍ LEHEČKA – Nicholas David Ionel (ROU) 6:4, 6:4
Semifinále: JIŘÍ LEHEČKA – Stefano Travaglia (ITA) 6:3, 7:6(3)
Finále: JIŘÍ LEHEČKA – Filip Horanský (SVK) 6:3, 6:2

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ATP Challenger Tour (@atpchallengertour)