Bartyová se omluvila z Indian Wells. A co zbytek sezóny?

- Marek Bartošík

Prestižní turnaj v Indian Wells, startující letos netradičně až 6. října, přišel po Naomi Ósakaové a Sereně Williamsové o další hvězdnou účastnici. Z klání kategorie WTA 1000 se odhlásila i světová jednička Ashleigh Bartyová, která už letos možná do bojů o trofeje nezasáhne. Pětadvacetiletá Australanka je totiž na cestách nepřetržitě od března, navíc má za sebou velmi turbulentní období.

Ashleigh Bartyová je po právu na vrcholu žebříčku WTA. Vždyť tenistka z Ipswiche letos ovládla grandslamový Wimbledon a také turnaje v Melbourne (Yarra Valley Classic), Miami, Stuttgartu a Cincinnati.

Zároveň ale prožila chvíle velkého zklamání – ve čtvrtfinále Australian Open neudržela náskok nad Karolínou Muchovou, na Roland Garros ukončilo její obhajobu titulu už ve druhé rundě zranění, na tokijské olympiádě vypadla v prvním kole a na US Open skončila před branami osmifinále.

Bartyová může svůj dosavadní rok 2021 hodnotit samozřejmě kladně, ani pět turnajových vavřínů ale nemůže vymazat její vyčerpání a také stesk po domově, od kterého je odloučena už půl roku. V Austrálii navíc narůstá počet lidí nakažených covidem-19, tamní vláda proto rozhodla o povinné dvoutýdenní karanténě při vstupu do země.

A právě tato podmínka v kombinaci s velkou nadmořskou výškou v mexické Guadalajaře pravděpodobně rozhodne o absenci Bartyové také z letošního Turnaje mistryň, kde má od 10. listopadu obhajovat trofej z roku 2019 (loni se akce nekonala).

Jak uvedl její trenér Craig Tyzzer, světová jednička by si v případě účasti v Guadalajaře mohla zkomplikovat přípravu na australské turnaje v čele s Australian Open 2022, které vypukne 17. ledna. Dva týdny by totiž musela dodržet přísnou karanténu bez možnosti dostatečného tréninku.

V kalendáři se před Bartyovou otevírá ještě možnost startu na Poháru Billie Jean Kingové v Praze (1.–6. listopadu), vzhledem k výše zmíněným okolnostem a blízkosti termínů obou akcí ale wimbledonská šampionka nejspíše do české metropole nepřicestuje. Pokud by se letos chtěla zúčastnit ještě některého klání, dala by přednost Turnaji mistryň, kde je ve hře 1500 bodů do žebříčku WTA a také tradičně mimořádně štědrá finanční odměna.