Vždy postavíme silný tým, hlásí kapitán Petr Pála

- Petr Šístek

Ziskem pátého fedcupového titulu se stal rekordmanem. Petr Pála ale zůstává skromným mužem v pozadí, který si váží širokého kádru i individuálních výkonů českých tenistek.

Původní zpravodajství z francouzského Štrasburku

Jak vzpomínáte na jednotlivé fedcupové triumfy?

V roce 2011 byla Péťa (Kvitová) po Turnaji mistryň a ta rozhodující čtyřhra byla fantastická. O rok později nás čekalo Srbsko a tady vzpomínám na Lucku (Šafářovou), která vyhrála dva zápasy v O2 aréně. Z dalšího finále s Německem si vybavuji zápas Péti s Angelique Kerberovou. Z finále s Ruskem mi utkvěla v paměti Karolína (Plíšková), jak to zvládla, a samozřejmě rozhodující čtyřhra. A teď se to sešlo všechno dohromady, byl to takový mix. Ale rozhodně nechci nic vyzdvihovat, byl bych rád, kdyby to nevyznělo, že je něco více než ostatní.

Bylo utkání s Francií nejobtížnější?

Bylo to nezvyklé hlavně v tom, že jsme dělali nominaci před losováním až po rozehrávce, což nebývá standardní a je to pro ty holky nepříjemné. Zejména nepříjemné to bylo pro Báru (Strýcovou), která čekala, co se stane. Následně jsme museli vzhledem k odehraným zápasům, jelikož Karolína hrála 16:14 a Péťa pak měla problémy s nohou, počkat s nominací do druhého dne, protože Kája samozřejmě chtěla hrát i další den, ale říkali jsme jí: „Počkej, bylo to 16:14, nevíme, jak se únava rozleží a jak se budeš cítit ráno, abychom pak něco neřešili na poslední chvíli.“ Ráno se šly rozehrát všechny čtyři najednou, aby se vyspaly, protože nikdo nechtěl jít hrát v deset. Tak jsme šli v půl dvanácté a Kája byla v pohodě připravena hrát a tím to bylo jasné. Ale Péťa nemohla, tak šla hrát Bára a hrála výborně. A Kája hrála taky moc dobře, musím říct.

Kdyby vám někdo před třemi lety řekl, že Petra Kvitová nezíská ani jeden bod, Lucie Šafářová nebude ani jednou v týmu a stejně se vyhraje Fed Cup, co byste si pomyslel?

To je zajímavá otázka (smích). Ale já nevím, mě to vůbec nenapadlo v té chvíli. Není to fráze, ale je to obrovská výhoda širokého kádru. Je to veliké štěstí, které kapitán má.

Je potřeba dobrý cit pro čtyřhru, když rozhodujete, který pár půjde na kurt odehrát rozhodující čtyřhru?

Nevím, myslím, že člověk musí mít k tomu štěstí. Když teď nad tím přemýšlím, tak samozřejmě se snažím promyslet, co by na dané soupeřky sedělo, ale přece jenom ženská čtyřhra je o něco jiná, než pánská.

Takže hrají roli instinkty?

Je to možné, ale také s těmi holkami je dobrá debata v tom, abychom se domluvili, kdo bude hrát. Za celou dobu jsme ty čtyřhry vždy vybrali dobře. Ale to neznamená, že v jiných sestavách bychom nevyhráli.

Na kolik titulů tento tým ještě má?

Ty holky jsou na papíře silné, ale teď jde o to, jakou budou mít sezonu, jaký bude program. Nemůžeme z nich vyždímat úplně všechno, ale tím, že máme široký kádr, tak se to dá různě nakombinovat. Třeba letos nehrála Lucka, která se potřebuje dostat zpátky. Péťa měla závěr sezony skvělý, hrála neskutečně, i když se jí to teď tady třeba nepovedlo. Kája skončila šestá, zahrála si Turnaj mistryň, Bára ukončila sezonu ve dvacítce, Lucka Hradecká získala olympijský bronz z mixu, takže on furt někdo něco uhrává! Samozřejmě ta síla tam je, ale čekají nás těžcí soupeři. Bude záležet na sestavě, ale věřím, že vždycky postavíme silný tým, i když vám nedokážu říct, kdo tam bude.

Mohla by současnou českou dominanci narušit změna modelu soutěže, o které se uvažuje?

Může, ale já bych chtěl, aby si holky užily tohle vítězství. Pak nás čeká zase něco jiného. Mně by přišlo líto, že holky strašně rády hrají doma a víme, že návštěvnost je výborná a to povzbuzování je skvělé, takže já bych byl hrozně rád, kdybychom mohly hrávat Fed Cup doma.