J&T Banka Ostrava Open: Bez ztráty setu! Kontaveitová nedala ve finále šanci ani Sakkariové

- Redakce

Estonská tenistka Anett Kontaveitová se stala šampionkou druhého ročníku turnaje J&T Banka Ostrava Open. V nedělním finále si poradila se světovou dvanáctkou Marií Sakkariovou, kterou porazila 6:2, 7:5 a bez ztráty setu oslavila zisk největšího titulu v kariéře. Debl ovládla dvojice Mirzaová, Čang.

Estonská hráčka potvrdila, že se během posledního měsíce dostala do skvělé formy. Zatímco po červnovém finále v Eastbourne zapsala celkem pět porážek v řadě, na konci srpna získala titul na turnaji WTA 125k Series v Clevelandu, následně došla do třetího kola US Open a nyní vybojovala prozatím největší úspěch své kariéry.

Pětadvacetiletá Kontaveitová navíc v Ostravě neztratila ani jeden set a na cestě za ziskem titulu dokázala porazit Soranu Cirsteaovou, Paulu Badosaovou, olympijskou šampionku Belindu Bencicovou, v semifinále Petru Kvitovou a ve finále i Marii Sakkariovou.

„Věděla jsem, že proti Marii budu muset hrát hodně dobře, abych ji porazila. Ale když vyhráváte, dodává vám to sebevědomí,“ uvedla Kontaveitová, která vyhrála 12 z posledních 13 zápasů, na tiskové konferenci. „Mám pocit, že hraju mnohem lépe, než tomu bylo uprostřed sezony. Dobře podávám a hraju agresivně, ale nejdůležitější je konzistence.“

„Pořád nemohu uvěřit, jak skvělý týden jsem tu prožila. Na kurtu se mi dařilo a myslím, že jsem si hru i užívala. Z toho mám největší radost,“ dodala sympatická Estonka po finálovém utkání.

První set ovládla světová třicítka bez ztráty kytičky, nečelila totiž žádnému brejkbolu a servis Sakkariové prorazila dvakrát. Druhá sada už tak jednoznačná nebyla a Kontaveitová čelila hrozbě ztráty podání hned v prvním gemu. Brejkbol však úspěšně smazala a další šanci už soupeřce nenabídla.

Sama se však dlouho nemohla na returnu prosadit. V osmém a desátém gemu se sice dostala při servisu sokyně alespoň ke shodám, ale brejkbol nevybojovala. Zlom nastal až ve 12. hře, v níž Sakkariová doslova selhala. Kontaveitová čistou hrou vybojovala brejk a zakončila tím finálový duel.

Bývalá světová čtrnáctka získala celkem svůj třetí titul na okruhu WTA, když kromě letošní trofeje v Clevelandu slavila ještě v roce 2017 v Hertogenboschi. Triumf v Ostravě ji navíc vynese ve světovém žebříčku na 23. příčku.

Mirzaová s Čang uspěly ve finále čtyřhry
J&T Banka Ostrava Open poznal vítězky čtyřhry. Titul z kategorie WTA 500 si odveze dvojice Mirzaová, Čang, která ve finálovém střetnutí porazila debl Christianová, Routliffeová 6:3, 6:2.

Druhé nejvýše postavené tenistky turnaje během úvodní sady dosáhly na jeden brejk, v šestém gemu zužitkovaly druhou šanci na returnu v zápase. Indicko-čínský pár ve druhém setu dvakrát vzal soupeřkám podání, sám nečelil jediné hrozbě.

Finále dvouhry
Maria Sakkariová (GRE, 12.) – Anett Kontaveitová (EST, 30.) 2:6, 5:7

Finále čtyřhry
Christianová (USA), Routliffeová (NZL) – Mirzaová (IND), Čang (CHN) 3:6, 2:6


Galerie