Kvitovou dostihla v semifinále únava. Od rána jsem se necítila v ideální kůži, litovala

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Petra Kvitová v boji o své druhé letošní finále neuspěla. Na domácím turnaji v Ostravě prohrála v sobotním semifinále s Estonkou Anett Kontaveitovou 0:6, 4:6, když ji dostihla únava z náročného programu a riskantní hra tentokrát nepřinesla kýžený úspěch. „Předchozí dva zápasy mi daly zabrat, takže mě bolelo celé tělo,“ přiznala po utkání česká hráčka.

Kvitová do utkání nastoupila plná odhodlání a chtěla se postavit nejen těžké soupeřce, ale i vlastní únavě, se kterou se potýká od začátku turnaje. Tentokrát však na kombinaci svého těla a kvalit soupeřky nevyzrála. „Je mi to hrozně líto, ale na druhou stranu jsem si říkala, že to musím přijmout, že moje tělo je v takovém stavu, že tohle je maximum, co teď můžu předvádět,“ hodnotila.

Snahu jí upřít nešlo, do zápasu nešla odevzdaná. Jenže to, co jí vycházelo například ve čtvrtfinále proti Jil Teichmannové, s tím proti Estonce Kontaveitové neuspěla. Pokusy trefovat lajny končily těsnými auty, jindy jí míčky odlétaly daleko do zámezí po horším timingu.

Světová desítka se tak nakonec do vysněného domácího finále neprobojovala. Sezonu však přesto nehodlá ještě ukončit. Byť se odhlásila z turnaje v americkém Chicagu, odcestuje do Indian Wells, kde se bude v říjnu hrát přesunutá akce z kategorie WTA 1000.

Jak byste zhodnotila utkání s Anett Kontaveitovou?
Musím říct, že už od rána jsem se necítila v ideální kůži. Předchozí dva zápasy mi daly zabrat, takže mě bolelo snad celé tělo. Strašně dlouho mi trvalo, než jsem se aspoň trošku rozjela. Samozřejmě, že s Anett je v takovém stavu hrozně těžké hrát. Snažila jsem se rozjet, ale bylo to hrozně těžké, protože jsem kazila hned v úvodu každé výměny, nemohla jsem se toho dostat.

Byla jsem všude o kousek později, i reflexy byly pomalejší. Anett mi moc šancí nedala. Ve druhém setu jsem se snažila udržet podání, které mi dnes úplně nepomáhalo, ale ve druhém setu už to bylo přece jenom trošku lepší. Na konci zápasu jsem se dostala k jednomu brejkbolu, kdy dobře zaservírovala. Věřila jsem, že zápas můžu ve druhém setu ještě otočit, ale bylo to těžké a Anett si to vzala.

Proti Kontaveitové jste odehrála už osmý zápas. Byl to její nejlepší výkon v duelech proti vám?
Těžko říct. Myslím, že můj výkon byl z těch horších proti ní. Ale musím říct, že i podávala dobře, hrozně chytře. Měnila směry, abych se hýbala. A jelikož jsem byla pomalejší, tak jsem na servisy nedosáhla a hodně jsem kazila. Nemohla jsem se ani moc dostat do výměn. Nebylo to úplně na jednu stranu, hlavně ne ve druhém setu, ale Anett hrála velice solidně, což hrává hodně. Teď má zdravou sebedůvěru. Kdyby neměla vyhraných tolik zápasů před tímhle zápasem, možná by to vypadalo trošku jinak. Třeba by nehrála až takhle dobře a zápas by byl vyrovnanější a já bych se do něj dostala dřív.

V utkání na vás bylo vidět, jak hrozně moc chcete uspět, ale nebyl to váš den. Jak jste se s tím popasovala?
Je mi to hrozně líto, ale na druhou stranu jsem si říkala, že to musím přijmout, že moje tělo je v takovém stavu, že tohle je maximum, co teď můžu předvádět. Snažila jsem se to nějakým způsobem akceptovat, protože se to nedalo nějak změnit během toho, jen jsem se snažila do toho dostat. Dostala jsem se do toho, ale na Anett to nestačilo.

Kdybych hrála s jinou hráčkou, tak by to třeba bylo jinačí. Ale prostě to nešlo, takže jsem se snažila to přijmout a bojovat o každý míč. I na mých servírujících gamech to nebylo lehké, nevyhrávala jsem si je snadno, samozřejmě i tohle potom bralo síly. Chtěla jsem hlavně kvůli divákům a kvůli tomu, že to bylo semifinále velkého turnaje, ale je to život.

Jak moc vás dostihla v semifinále únava z náročné sezony?
Vždycky jsem na konci sezony mlela z posledního a je to jenom o srdci a bojovnosti, abych se do zápasů dostala. To jsem dneska předvedla taky, takže si nic nemůžu vyčítat, nechala jsem tam všechno, bojovala jsem až do konce, ale bohužel se to nepovedlo. To je sport a já už před turnajem říkala, že jsem fyzicky i psychicky hrozně vyčerpaná, proto po Indian Wells končím sezonu a musím si trošku odpočinout. Zdravotně jsem letos měla velké patálie a potřebuju se z toho nějakým způsobem dostat a odpočinout si, abych měla sílu na příští sezonu.

V této sezoně vás po odhlášení z Chicaga čeká poslední turnaj. Neuvažovala jste, že do Indian Wells nepojedete?
Myslím, že to je pořád velký turnaj, pořád se o něco hraje, i kdybych měla mít na dalších turnajích lepší nasazení nebo cokoli. Indian Wells je krásný turnaj, z tohohle pohledu je to hezký, bydlíme v domečku, ne na hotelu, takže to bude trošku jiné pojetí turnaje. A uvidíme, jak to dopadne. Je zvláštní letět do Ameriky na jeden velký turnaj a tím skončit, ale to už nějak zvládnu.