Kaderka byl znovuzvolen prezidentem Tennis Europe. Je to výraz obrovské podpory, těší jej

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka byl dnes na 47. pravidelném výročním zasedání organizace Tennis Europe v Lucembursku znovuzvolen prezidentem Evropské tenisové federace. Povedlo se mu tak obhájit své loňské vítězství, kdy nahradil ve funkci Rusa Vladimira Dmitrijeva. K novým volbám došlo kvůli odvolání představenstva Tennis Europe, které rovněž poznalo své nové obsazení.

Kaderka v sobotní volbě zvítězil se ziskem rekordních 52 hlasů a ve druhém kole porazil hned o 20 hlasů Dána Henrika Pedersena. „Své znovuzvolení vnímám jako výraz obrovské podpory evropských zemí a evropských delegátů tomu, co dělám a jaké mám vize a plány s tenisovou Evropou,“ uvedl ke svému znovuzvolení.

Byť byl loni v říjnu zvolen do funkce prezidenta Tennis Europe na tři roky, ve vedení federace došlo k natolik vážným rozkolům, že jediným řešením bylo odvolání představenstva a vypsání nových voleb, a to včetně volby prezidenta. K odvolání představenstva došlo v létě právě na návrh Kaderky.

„To, že jsem loni vyhrál volby, byla pro český tenis velice významná věc a ocenění, a to i naší role v evropském tenisu, který je největší, nejsilnější a i počtem hráčů nejlepší světový kontinent. Druhá věc ovšem je, že kromě volby prezidenta bylo zvoleno i představenstvo (board of directors, pozn. redakce), do kterého se dostala opozice, a stalo se to, co se nemělo stát. Stala se z toho politika,“ vysvětloval v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Tato skupina blokovala absolutně všechny návrhy prezidenta a jeho týmu. I kdybych chtěl cokoliv, tak se vždy hlasovalo 4:5 proti, a to začalo hned v prvních minutách prvního boardu, který po volbách byl,“ pokračoval Kaderka. „Nemohl jsem prosadit ani pomoc národům, které kvůli covidu neměly v podstatě ani peníze na přežití.“

Kaderka v boji o odvolání představenstva získal potřebnou podporu jednotlivých národních federací, díky čemuž mohly být vypsány nové volby. V sobotu pak v Lucembursku došlo nejen k úspěšnému znovuzvolení Kaderky prezidentem Tennis Europe, ale také ke zvolení členů představenstva, se kterými se bude, dle Kaderkova názoru, mnohem lépe spolupracovat.

„Board nemohl dopadnout lépe. Ti, co způsobili kolaps, byli na posledních místech a noví členové boardu jsou přesně ti, které jsem navrhoval. Jedná se o velké a mimořádné osobnosti evropského i světového tenisu a pro mě jsou zárukou skvělého výkonu a práce pro budoucnost tenisové Evropy,“ měl radost Kaderka.

Ke znovuzvolení Kaderky prezidentem pomohla i jeho vize, kterou pro evropský tenis prosazuje: „Moje heslo zní: 'To make Europe strong!' To znamená žádný východ západ, nebo my a vy a podobné nesmysly. Prostě jedna tenisová evropská rodina, která bude vedena rozumnými lidmi. Je to velká tenisová výzva,“ uvedl s tím, že by rád dosáhl toho, kdy silnější federace budou ochotny a schopny pomáhat slabším v případě potřeby či nouze.

Jak také poznamenal, jedná se o třetí vítězství za poslední rok. Prvním bylo vítězství ve volbách v roce 2020, druhým obměna nefunkčního představenstva a třetím bylo nynější znovuzvolení prezidentem.

Organizace Tennis Europe byla založena v roce 1975, sdružuje celkem 50 národních tenisových federací. Do představenstva byli vedle prezidenta Iva Kaderky zvoleni Florence Alix-Gravellier z Francie, Nikolina Babičová z Chorvatska, Roger Davids z Nizozemska, Giorgio di Palermo z Itálie, Razvan Itu z Rumunska, Jordi Tamayo de Winne ze Španělska, Cem Tinaz z Turecka a Dietloff von Arnim z Německa.


Galerie