Nezapomenutelný pocit. Chci vyhrávat dál, touží Plíšková po dalším triumfu

- Kamila Ströerová

Karolína Plíšková zažila víkend jako na houpačce. Zatímco v sobotu prožila euforické pocity štěstí po maratonské výhře nad Kristinou Mladenovicovou, nedělní singl s Caroline Garciaovou už ale tolik radosti české jedničce nepřinesl. Šanci na reparát však současná světová šestka dostala v závěrečné čtyřhře a právě její volej rozpoutal vlnu české radosti po dalším fedcupovém triumfu.

Původní zpravodajství z francouzského Štrasburku

Jaký byl letošní poslední fedcupový víkend?

Tenhle víkend byl extrémní. Když si ale vzpomenu na minulé Fed Cupy, tak skoro každý byl takový. Sobota byla velmi náročná a neděle jakbysmet, ať se jednalo o tři sety nebo o debl, tak obojí bylo velmi těžké. Loni vyšel jeden zápas o něco lehčí, ale letos bylo vše jen těžké. Jednalo se o vyrovnané finále. Francouzi mají tři kvalitní hráčky a nemají snad jedinou slabinu. Musím říct, že to byl náročný víkend s dobrým koncem (úsměv).

Jste ráda, že jste přilnula k Fed Cupu?

Dříve mě to nelákalo, to je pravda. Jenomže nikdy předtím jsem to nezažila. Nyní už vím, jaké to je. Fed Cup se úplně liší od normálních turnajů. Tam vítězství slavím já, Jirka (Vaněk, trenér Plíškové – pozn. Redakce) a má rodina, ale vítězství zde slaví celá Česká Republika a ta radost je o to větší. Jsem ráda, že jsem do Fed Cupu zapadla a všechny nervy, které jsou s tím spojené, tak nakonec stojí za to. 

Napadlo by vás, že třikrát v jednom roce vyhrajete čtyřhru ve Fed Cupu?

To vůbec ne. Samozřejmě se má hra ve čtyřhře zlepšila, už to není, co to bývávalo. Celkově se zlepšila má hra na síti. Když jsme to zvládly dvakrát s Bárou (Strýcovou) i s Luckou (Šafářovou), tak jsem neměla důvod nám nevěřit. Zrovna na tyto soupeřky jsem si věřila, i když jsem s nimi naposledy prohrála v Singapuru. Garciaová zde předváděla výborný tenis, ale doufala jsem, že nebude hrát tak dobře jako v singlech. S Bárou jsme si věřily, hraje se mi po jejím boku dobře. Myslím, že to na nás šlo i vidět. 

Co říct k vaším volejům? Ty závěrečné vám poslední dobou hodně jdou...

Většinou mé poslední voleje nejsou přesvědčivé (smích). Vždy tam nějak spadnou a jsou vítězné. Dají se samozřejmě zlepšit. K Bářině volejům mám ale ještě hodně daleko. Pár dobrých jich ale z mé strany padlo. Hlavně poslední dva gemy byly dobré. Měla jsem asi tři vítězné voleje, což je na mne úspěch (smích). 

Dívala jste se do hlediště po otci?

Ano, vždycky se dívám na tátu, Jirku, kapitána i na holky. Průběžně je střídám. Ne každý se dívá na mne, ale někdo z jmenovaných se pokaždé chytí (úsměv). 

Bára měla mnoho energie, pomáhala vám hodně jako partnerka?

Energie jsem měla také dostatek, stejně jako Bára. Když se mě zeptali, zda-li nastoupím, byla jsem rozhodnutá, že ano. Věděla jsem, že se silami na tom jsem dobře. Kdybych nebyla, tak nenastoupím. Nedokázala bych riskovat. Bára pomohla hodně mé hře. Pro mě je důležitá partnerka, která mi pomůže na síti, když já vzadu zatlačím nebo dobře zaservíruji. Bára to na síti přeběhne, sebere, zabije. Navíc má výborné voleje. Je to super kombinace. 

Jak byste popsala Báru jako tenistku?

Ve Fed Cupu nikdy nevíte, co přijde. Jeden den nastoupíte a druhý den to bude úplně jinak. Muselo to být pro ní velmi těžké. Na singl si podle mého docela věřila. Všichni na sobě zapracovali, na bodech. Ať už ho udělal kdokoli, tým udělal všechno, co bylo v jeho silách. Bára podala výborného výkon v singlu a v deblu taktéž. Nějaké debly jsme už odehrály, neměly jsme důvod si nevěřit. Dokáže člověka skvěle motivovat a nabudit, což je ve čtyřhře ohromně důležité. Pokud má jedna z nás slabší chvilku, dokážeme se vzájemně doplnit a zatím nám to vždy vyšlo. Nepočítám s tím, že to půjde do nekonečna, ale teď to funguje. 

V čem tkví kouzlo letošního českého týmu?

Odehrála jsem druhý rok ve Fed Cupu a mám dva tituly. Sice jsem zažila i nějaké porážky, ale pro mne je to stále něco nového. Každý den je zde šance na vítězství, přesto, že předchozí den se prohrálo. Je to podobné jako v Singapuru. Není to jen o mne. Já klidně můžu prohrát a Bára to otočí a vyhrajeme. Dokud se úplně neprohraje, tak je pořád šance na výhru. Myslím si, že máme výborný tým. I když nějaká z našich top hráček jako jsem já, Bára nebo Petra není na kurtě, tak pořád máme z čeho brát, z čeho čerpat. Máme velké množství dalších dobrých hráček. 

Získaly jste pět titulů během šesti let, jak se cítíte? 

Mne osobně se týkají pouze dva. Pořád mám ambice sbírat další. Pocity jsou úplně nezapomenutelné. Všechna vítězství byla velmi těsná, o to je konečné vítězství cennější. 

Poletí se vám lépe na dovolenou, když jste vyhrály?

Asi ano. I kdybychom prohrály, tak bych věděla, že jsme tu nechaly úplně všechno. Jak v singlu, tak v deblu. Sezona se končí rozhodně lépe s vyhraným zápasem. Na dovolenou se tudíž poletí dobře, ale letělo by se dobře tak jako tak (úsměv).