J&T Banka Ostrava Open: Kvitová postoupila do semifinále, Martincová podlehla Sakkariové

- Redakce

Halový podnik J&T Banka Ostrava Open, jenž spadá do kategorie WTA 500, má v pátek na programu čtvrtfinálové zápasy. Hned v prvním singlovém utkání se představila domácí držitelka divoké karty Tereza Martincová, která po boji prohrála s favorizovanou Řekyní Sakkariovou ve dvou setech. Následoval souboj turnajové jedničky Polky Šwiatekové s Kazaškou Rybakinovou, ve kterém si lépe počínala první zmíněná. Svůj zápas má za sebou i Petra Kvitová, která porazila Švýcarku Teichmannovou a zahraje si o postup do finále. Program uzavřelo utkání mezi švýcarskou olympijskou šampionkou Bencicovou a Estonkou Kontaveitovou.

Kvitová si zahraje v Ostravě o postup do finále
Petra Kvitová (10.) přehrála ve čtvrtfinále ostravského podniku kategorie WTA 500 Švýcarku Jil Teichmannovou (42.), a to za hodinu a pětatřicet minut po výsledku 6:4 a 6:4.

První set nabídl vyrovnanou bitvu. Obě hráčky si držely podání, nicméně to byla ta česká, která se na tom svém častěji dostávala do problémů. Za stavu 2:1 měla Teichmannová k dispozici hned čtyři brejkboly, Kvitová ale všechny odvrátila a srovnala krok. Úvodní sadu rozhodla až devátá hra, když Češka soupeřce poprvé výrazněji zatopila na podání a hned ho prolomila.

Ve druhém setu si obě tenistky pohoršily na servisu, vždyť úspěšnost získaných fiftýnů po prvním podání se u nich pohybovala okolo šedesáti procent. Gemy se často hrály přes shodu, jednatřicetiletá rodačka z Bílovce v nich ale prokázala svou pověstnou bojovnost. A to i díky fantastickému ostravskému publiku, které ji hnalo po celou dobu vpřed.

„Musím říct, že jsem se dnes cítila dobře. Začátek nebyl úplně ideální, ale tak to občas bývá. Pomalu jsem se do toho dostávala. Věděla jsem, že s Jil budou výměny dlouhé. Byla jsem smířená s tím, že to bude bitva. Myslím si, že jsem si s tím poradila dobře , byla jsem trpělivá,“ okomentovala zápas Kvitová.

A popsala to, co jí dělalo největší problémy. „Je levačka, trvalo mi, než jsem si zvykla na jinou rotaci míčů. Celkově hraje jinak než ostatní holky,“ zmínila se tenistka, která do semifinále postoupila poprvé od červnového turnaje v Bad Homburgu. 

„Je to skvělé. Hlavně je fajn se představit před domácím publikem. K tomu tu mám rodinu, jsem opravdu ráda, že jsem dnes podala takový výkon a oni to mohli vidět,“ pochvalovala si. 

V semifinále se Petra Kvitová utká s Anett Kontaveitovou, která si vyšlápla na olympijskou vítězku Belindu Bencicovou. „Kde na sobotu najdu energii? Sama nevím, jestli nějakou máte, pošlete mi ji,“ usmívala se po duelu česká tenistka.

Martincová nestačila na Sakkariovou
Parádní jízda Terezy Martincové (61.) na letošním J&T Banka Ostrava Open skončila ve čtvrtfinále. Česká divoká karta podlehla v pátečním střetnutí nasazené čtyřce Marii Sakkariové (12.) po hodině a 36 minutách hry 5:7 a 3:6.

Sakkariová vstoupila do utkání rychlým brejkem, který bez potíží držela až do stavu 5:4. Pak se ale Martincová vzepřela a nedovolila Řekyni dopodávat úvodní sadu. V následné jedenácté hře bohužel Češka nevyužila jeden gembol, podruhé v duelu ztratila podání a Sakkariová poté už druhou šancí na zisk prvního dějství nepohrdla.

Povzbuzena tímto úspěchem získala rychle výhodu brejku i ve druhém setu, a sice ve třetím gemu. Martincová se držela na dostřel, manko ale nestáhla. Naopak v závěrečném devátém gemu ještě jednou přišla o servis.

„Bylo to nesmírně těžké. Je jednou z nejlíp servírujících hráček na okruhu a dostává soupeřky pod tlak,“ sdělila Martincová, které pro čtvrtfinále zbylo minimum sil.

„Ráno jsem se vzbudila a říkala si, jak to bude vypadat na kurtu, protože to je fakt náročné. Měřit síly se špičkou, když nejsem úplně ready, je nesmírně těžké,“ poznamenala česká tenistka.

Sakkariová si dnes výrazně pomáhala přesnými a vhodně zařazenými forhendovými kraťasy, na které unavená Martincová nestačila reagovat. „Věděla jsem o nich, že přijdou. Je to její výborná zbraň. Ale jak je tělo vyčerpané, přijdu si jako parní lokomotiva. Chvilku trvá, než se rozeběhnu,“ líčila.

Navzdory únavě odletí čtvrtfinalistka ostravského turnaje do Spojených států, kde bude bojovat na další „pětistovce“ v Chicagu a následně na akci kategorie WTA 1000 v Indian Wells. Poté se vrátí do Evropy, kde plánuje před ukončením sezóny odehrát podniky v Moskvě (WTA 500) a Courmayeuru (WTA 250).

 

Čtvrtfinále dvouhry
Maria Sakkariová (GRE, 12.) – TEREZA MARTINCOVÁ (61.) 7:5, 6:3
Iga Šwiateková (POL, 6.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 16.) 7:6(5), 6:2 
Jil Belen Teichmannová (SUI, 42.) – PETRA KVITOVÁ (10.) 4:6, 4:6
Anett Kontaveitová (EST, 30.) – Belinda Bencicová (SUI, 11.) 6:4, 6:3

Čtvrtfinále čtyřhry
Danilinová (KAZ), Marozavová (BLR) – Mirzaová (IND), Š. Čang (CHN) 3:6, 6:3, 6:10