Vděčná Kvitová: Byla jsem fyzicky i psychicky vyčerpaná, vyburcovali mě diváci

- Marek Bartošík

Žádnou procházku růžovým sadem, ale pořádnou bitvu o místenku ve čtvrtfinále J&T Banka Ostrava Open má za sebou Petra Kvitová proti ambiciózní ruské kvalifikantce Anastasii Potapovové. Česká favoritka sice vedla o set a brejk, dvacetiletá Potapovová však klání v Ostravar aréně ještě pořádně zdramatizovala. „Byl to strašně náročný zápas. Moc mi pomohli diváci, kteří mě hnali celý zápas a vyburcovali mě k ještě lepšímu výkonu,“ hodnotila na tiskové konferenci jednatřicetiletá Kvitová.

Pro nasazenou dvojku ostravského turnaje Petru Kvitovou byla středa pořádně náročným pracovním dnem. Na dvorci dřela více než dvě hodiny, ve třetí sadě dokonce zaostávala o brejk, nakonec ale svou mladičkou vyzývatelku Anastasii Potapovovou udolala 6:1, 6:7(4) a 6:3.

Petro, po osmi reprezentačních duelech z let 2012–2015 jste v Ostravar aréně zvládla i své deváté utkání. Co vás dovedlo k vítězství nad Potapovovou?
Upřímně ani nevím. Byl to strašně náročný zápas, ve druhém setu se mi nepodařilo dotáhnout náskok, který jsem měla. Ten gem, kdy mě brejkla, ale zahrála dobře. Tiebreak byl docela vyrovnaný, ale urvala ho na svou stranu. Po druhém setu jsem byla fyzicky i psychicky vyčerpaná, ze začátku třetího setu jsem navíc ztratila podání. Tak nějak jsem prostě jenom hrála a čekala, jestli mi dá šanci, která nakonec přišla. Moc mi pomohli i diváci, kteří mě hnali celý zápas a vyburcovali mě k ještě lepšímu výkonu.

V souboji jste dlouho dominovala, vedla jste už 6:1 a 4:2. Proč z toho nakonec bylo takové drama?
Soupeřka se hodně zvedla, začala mnohem lépe servírovat, bylo hrozně těžké ji brejknout. Naopak se svým servisem jsem se hodně prala. Už mi odcházely i fyzické síly, takže ani ten servis nebyl takový, jaký bych si přála. To samé forhend – nebyla jsem tam úplně nohama.

O své hře se vyjadřujete poměrně kriticky. Nicméně z pozorování se zdálo, že vám píše bekhend křížem neboli fulnecká hokejka…
Párkrát tam byla a pomohla mi, za což jsem ráda. Soupeřka byla dost vzadu a hodně toho vrátila, takže úhly byly důležité, aby šla výměna na mou stranu.

Soupeřka v zadní části kurtu opakovaně čarovala v obraně, že?
Výborně běhala, vrátila spoustu míčů. Výměny jsem měla ukončovat dřív, měla jsem jít na síť a tam je dohrávat, a ne vždycky zahrát o pár úderů víc. To mě pak ještě vyčerpalo.

Ruska navíc zkracovala na minimum pauzy mezi fiftýny při svém podání. Jak jste se vyrovnávala se zběsilým tempem?
Bylo to trošku nepříjemné. Když jsem jí zvedala ruku, přišlo mi, že to ani moc nebere. Jela si stejně svoje tempo. Někdy jsem byla ráda, že jsem vůbec došla na lajnu a už tam byl servis. Dva momenty pro mě nebyly úplně komfortní. Ale každý si to může dělat, jak chce. Já si ráda beru čas, ona ráda spěchá. Někomu to je příjemnější třeba i s ohledem na psychické síly, protože když máte větší pauzu, víc přemýšlíte. Možná to žene, aby tolik nepřemýšlela.

Před turnajem jste zmínila, že vás z Fulneku přijedou podpořit vaši blízcí. Kolik jste jich měla v hledišti?
Spoustu. Měla jsem tady rodiče, strejdu, oba bratry, jeden vzal celou rodinu, takže jsem tu měla i synovce s neteří. Z Fulneku mě přijelo podpořit dejme tomu deset patnáct lidí, i kamarádi rodičů. Trošku jsem jim zápas protáhla, tak snad si ho aspoň užili. (usmívá se)

J&T Banka Ostrava Open (ženy, CZE, 565 530 USD, tvrdý povrch – hala)
Osmifinále dvouhry
Anastasia Potapovová (RUS, 92.) – PETRA KVITOVÁ (10.) 1:6, 7:6(4), 3:6