Největší triumf v jedinečné atmosféře. Koláře okouzlilo nadšené polské publikum

- Marek Bartošík

Ani set neztratil Zdeněk Kolář na cestě za svým nejcennějším a celkově třetím singlovým titulem na okruhu ATP Challenger Tour. Český bojovník, který se ve finále antukového turnaje v polském Štětíně proháněl po kurtu v národních barvách, si mohl po triumfu nad domácím Kamilem Majchrzakem vychutnat první trofej z akce kategorie Challenger 125. „Celý týden jsem předváděl skvělý tenis. Pocity jsou nádherné, finále jsem si moc užil. Jsem nadšený – byl plný centrální kurt a navíc se mi podařilo vyhrát,“ radoval se v rozhovoru pro Tenisový svět nově 149. tenista žebříčku ATP.

Své tažení prestižním štětínským kláním zahájil Zdeněk Kolář pikantním soubojem s českou jedničkou Jiřím Veselým, kterého udolal 7:6(7) a 6:3. „Jirka byl pátý nasazený, zápas to byl velice těžký a vyrovnaný až do konce. Jirka hrál výborně,“ vrátil se ke své první výhře na turnaji Kolář, jenž mimochodem letos nasbíral více bodů do žebříčku než jeho zkušenější krajan (415 vs. 318).

Jeho cesta do finále pokračovala vítězstvími nad Britem Jayem Clarkem (dvakrát 6:1), Nizozemcem Jesperem De Jongem (6:2, 6:3) a Španělem Nicolou Kuhnem (7:5, 2:2 skreč).

„Ačkoliv šel Nicola z kvalifikace, hrál opravdu skvěle a hodně rychle, taky výborně servíroval. Porazil tady i nasazenou jedničku Alberta Ramose Vinolase. Do stavu 2:5 mně nedal téměř žádnou šanci. Věděl jsem, že musím vydržet, hrát aktivně a gemy začnou přicházet na moji stranu,“ popsal nedohraný zápas Kolář, který zároveň popřál svému soupeři ve férovém duchu brzké uzdravení.

O poznání náročnější bylo finále proti Kamilu Majchrzakovi, v němž český tenista čelil hned pěti setbolům v prvním setu. „Podstatná byla určitě dvanáctá hra prvního setu, která trvala opravdu dlouho. Pokud si dobře pamatuji, čtyři setboly jsem zahrál aktivně, šel jsem si pro vítězný balón. Při jednom setbolu mě Kamil výborným úderem dostal pod tlak, ale následně netrefil polootevřený kurt,“ ohlédl se za klíčovými okamžiky finálového souboje Kolář.

Po odvrácení pěti setbolů, zvládnutém tiebreaku a následně i vydřeném druhém setu mohl tenista z Bystřice nad Pernštejnem oslavit před velmi početným polským publikem výhru 7:6(4) a 7:5.

„Atmosféra byla parádní, po celý týden bylo v areálu hodně lidí, konalo se plno doprovodných akcí, koncertů, aktivit pro děti. Organizace celého turnaje byla výborná,“ líčil Kolář. „Diváci jsou tady skvělí, fandí vám a podporují. Samozřejmě že ve finále byli na straně Kamila, ale to je pochopitelné. Asi jsem nikdy nehrál zápas na challengeru před tak hlasitým a početným publikem,“ přiznal český hrdina.

Čtyřiadvacetiletý Kolář, jenž v předchozích letech marně usiloval o singlovou trofej z challengeru, letos triumfoval na akcích této úrovně už třikrát. Po úspěchu v portugalském Oeiras (Challenger 50) a rumunských Jasech (Challenger 100) přidal do sbírky i vavřín z nejvyšší kategorie Challenger 125 (číslo odpovídá porci žebříčkových bodů pro šampiona).

Platí tedy, že má český reprezentant za sebou nejlepší týden kariéry? „Možná i ano, nicméně oba předešlé týdny, kdy jsem získal titul, byly úžasné a nesmírně si jich vážím a cením,“ pečlivě vysvětlil nový člen Top 150.

Ani velký úspěch a výrazný posun v žebříčku na nové maximum – 149. místo – ale bojovníka Koláře rozhodně neukolébá. Počínaje tímto týdnem ho čeká pokračování série antukových challengerů v rumunských městech Bukurešť a Sibiu a následně v italské Neapoli. Na vítěze každého z nich čeká 80 bodů do žebříčku ATP.

„Jsem velmi rád, že se mně to povedlo. Nicméně je stále důležité zlepšovat se a makat na sobě,“ hlásil před dalšími výzvami Kolář.